DeFKa Research wil een stedelijk museum vestigen in het voormalige Vrouwenhuis aan de Noordersingel in Assen.

Jarenlang bestond in de Drentse hoofdstad het rondzwervend Stedelijk Museum Hedendaagse Kunst Assen (Smakh). Het maakte tot 2018 gratis gebruik van het pand van de voormalige Veningerlandschool aan de Venestraat. Dat werd gesloopt en het museum raakte definitief dakloos. Vergeefs werd gezocht naar een nieuw pand, maar dit lukte niet. Smakh ging verder als research-onderdeel van het Departement voor Filosofie en Kunst (DeFKa), in een kantoor boven boekhandel Van der Velde in Assen.

‘Gebruikmaken van binnenstadsfonds’

Nu de gemeente volop bezig gaat met de herinrichting van de Menning en de Noordersingel, is het volgens DeFKa Research de hoogste tijd om hier een Stedelijk Museum Assen voor hedendaagse kunst en architectuur te vestigen. Daarbij heeft het kunstcollectief het leegstaande voormalige Vrouwenhuis op het oog aan de Noordersingel, vlak naast het gemeentehuis.

De gemeente gebruikt 150.000 euro uit het provinciale binnenstadsfonds voor de herinrichting. Volgens DeFKa zou een deel gebruikt kunnen worden voor de ontwikkeling van het stadsmuseum. ‘Dat museum kan een flinke impuls betekenen voor de aantrekkelijkheid van de binnenstad’, schrijft het collectief. ‘Het past binnen het streven om het Drents DNA in de gehele binnenstad voelbaar te maken [...] en de investering draagt bij aan het oplossen van leegstand.’

De gemeente Assen bevestigt dat er binnenkort een gesprek plaatsvindt met DeFKa over hun plannen. „Op de uitkomst van dat gesprek kunnen we nog niet vooruitlopen”, laat een woordvoerder weten.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe