Debat over cultuurvisie Hoogeveen mist vooral visie

Heeft Hoogeveen voldoende visie op cultuur? Nee, zeggen SP, D66 en GroenLinks. Ja, meent een ruime raadsmeerderheid. Gevolg: de trein richting culturele fusie rijdt ongewijzigd door.

Oppositiepartijen SP, D66 en GroenLinks hadden een debat aangevraagd over de fusie van theater De Tamboer, cultureel centrum Het Podium, de bibliotheek en het museum. Volgens deze partijen weet de gemeente Hoogeveen onvoldoende wat ze bereiken wil met de gehele cultuursector, terwijl in totaal jaarlijks wel bijna 4 miljoen euro subsidie wordt verstrekt.

De SP haalde donderdagavond hard uit naar de raad over ‘het uitkleden van de cultuur’ en de magazijnstatus die het museum in de bibliotheek lijkt te hebben. GroenLinks roerde het ad-hocbeleid rond De Tamboer nog maar eens aan en D66 vond de fusie vooral ingegeven door bezuinigingen.

De waslijst tekortkomingen en verwijten zette vooral de stekels overeind bij de andere partijen. Deze fracties misten voorstellen om tot een cultuurvisie te komen. ,,Ik mis daar een visie op’’, constateerde VVD-voorman Arjan van der Haar. ,,Waar zijn uw voorstellen? Ik hoor alleen losse flodders.’’

Raadslid Jacob van der Heide van Gemeentebelangen schoot de tirade van met name fractievoorzitter Bianca Behr van de SP in het verkeerde keelgat. ,,Ik voel me onderworpen aan een veroordeling. Dit is geen debat. U zet ons neer als verloederaar van cultuur in Hoogeveen. Dat werp ik verre van mij.’’

De samenwerking van de culturele instellingen in Hoogeveen kreeg in 2014 vorm met een consortium bestaande uit Scala, Het Podium, de bibliotheek, het museum en De Tamboer. Scala valt buiten het huidige fusietraject, omdat deze organisatie meer regionaal werkt.

De fusie, op basis van een stappenplan, moet volgens het college leiden tot ‘een eigentijdse, herkenbare cultuurorganisatie, die zorgt voor meer aantrekkingskracht’. De nieuwe organisatie moet op termijn efficiënt werken op het gebied van bedrijfsvoering en huisvesting.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.