Deel van Drentse ziekenhuizen plat

Veel medisch specialisten van Drentse ziekenhuizen voeren actie vanwege een arbeidsconflict met de directies. Door de actie gaat een deel van de operaties en afspraken met patiënten dinsdag niet door.

In ziekenhuis Bethesda in Hoogeveen en het Scheper Ziekenhuis in Emmen leggen specialisten van elf afdelingen het werk neer.

Bij het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen doen artsen van zes verschillende specialismes aan de landelijke actie mee. Het zijn dokters in loondienst van de ziekenhuizen. Zij hebben een conflict met de raden van bestuur over compensatie van korting op hun pensioen.

Volgens woordvoerders van de drie ziekenhuizen zijn voor dinsdag alle afspraken van de actievoerende artsen ondertussen afgezegd, zodat patiënten niet voor niets naar het ziekenhuis komen.

De overige specialismen en ondersteunende afdelingen werken zo veel mogelijk zoals gebruikelijk op een doordeweekse dag. ,,Patiënten van wie de afspraak niet is verzet, kunnen er vanuit gaan dat de afspraak gewoon doorgaat”, aldus een woordvoerder.

Onwenselijk

De cliëntenraad van het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen heeft de specialisten ontraden om de actie door te zetten. De artsen geven daar geen gehoor aan. Voorzitter Monique Bodegom van de cliëntenraad noemt het onwenselijk dat de patiënten betrokken worden bij een conflict over arbeidsvoorwaarden waar zij niets mee te maken hebben. ,,De specialisten noemen het een patiëntvriendelijke actie. Daar zijn wij het niet mee eens. Patiënten hebben er wel last van als een operatie of afspraak niet doorgaat op de afgesproken dag.” Bodegom zegt dat de cliëntenraad is overvallen door de actie. ,,Met ons is nergens over gesproken.”

Laatste redmiddel

De specialisten van het Wilhelmina Ziekenhuis willen zelf geen reactie geven. Zij verwijzen door naar de Landelijke Vereniging van Artsen in Dienstverband en de Federatie van Medisch Specialisten. ,,Deze actie is een laatste redmiddel”, zegt Lilian Jansen van de federatie. ,,Alle andere middelen om tot een oplossing te komen, bijvoorbeeld opschorten van werkoverleg, zijn op niets uitgelopen.”

Op de actiedag wordt door de deelnemende artsen gewerkt alsof het een zondag is. Spoedeisende zorg draait gewoon door en verpleegafdelingen blijven open.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.