Deel van Megahome failliet verklaard

De rechtbank heeft vandaag een deel van de grote Twentse bouwonderneming Megahome failliet verklaard. Dat gebeurde op verzoek van de gemeente Emmen.

Het gaat om Megahome.nl, de bv waarmee allerlei afspraken werden gemaakt. De hoofdonderneming van Megahome valt buiten het faillissement. Dat betekent dat Emmen nog niet kan beschikken over de ongeveer 800 grondposities die de Twentse onderneming in Delftlanden heeft.

Emmen en Megahome voeren al jaren een juridische strijd. Megahome heeft in de wijk Delftlanden liefst 800 ongebruikte kavels, maar mede als gevolg van de crisis stopte Megahome met de ontwikkeling van de wijk en ook met haar betalingsverplichting aan de gemeente. Emmen vroeg daarop het faillissement aan. Huisbankier Rabobank van Megahome stond al eerder op het punt om de kavels te veilen, maar zag daar toch weer vanaf.

Geen betalingen

Door het faillissement hoeft Emmen niet meer te rekenen op betalingen die het eerder via de rechter had afgedwongen. ,,Maar daar hadden we toch al niet meer op gerekend,’’ zegt wethouder Jisse Otter. ,,We zijn vooral blij dat we van een aantal afspraken af zijn en daarmee van lange juridische procedures.’’

Maar Emmen heeft nog niet de handen vrij om de kavels over te nemen. Die blijven in bezit van de hoofd-bv van Megahome. Otter: ,,Wat we wel kunnen doen is gronden herbestemmen of wegbestemmen, omdat we meer bouwkavels hebben dan er behoefte is aan nieuwe huizen. Stel, Megahome heeft een ton uitgegeven voor een kavel, die wij gaan herbestemmen als grasveld, dan kost ze dat veel geld. Daarmee voeren we de druk op Megahome en de achterliggende banken op om vooral aan de slag te gaan. En anders gaan we andere afspraken maken.’’

Delftlanden kleiner

Dat de wijk Delftlanden veel kleiner wordt dan oorspronkelijk de bedoeling was bevestigde wethouder Jisse Otter woensdag al. Hij sprak toen al de verwachting uit dat andere bouwondernemingen mogelijk geïnteresseerd zijn in het alsnog ontwikkelen van 500 tot 750 kavels. In totaal heeft de gemeente Emmen nog 1250 kavels in Delftlanden, maar het is niet te verwachten dat die allemaal ooit bebouwd worden.

Megahome was zeer actief in verschillende plaatsen in het noorden en oosten van het land. De bouwer kocht in de vorige eeuw veel landbouwgrond op, waarvan de verwachting was dat er ooit gebouwd zou worden. Door de crisis sneed het bedrijf zich echter zelf in de vingers. Problemen had Megahome ook in Hoogeveen, waar de wijk Erflanden niet werd afgebouwd. Die kavels werden wél geveild door de Rabobank.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.