Deelnemers Caveman Challenge Exloo zijn 'niet bang voor een beetje modder'

Groter, hoger en zwaarder. Dat zijn de hindernissen van de derde editie van de Caveman Challenge, zondagmiddag in Exloo. De 1500 deelnemers genieten met volle teugen.

Door de modder en in de sloot

Deelnemers worden opgezweept door een vette housedreun en een fanatieke trainer, die als een malle op het podium staat te hossen en te springen. Nog één minuut, roept hij. De handen gaan nog hoger de lucht in. Tien, negen, acht... Het samen aftellen verbroedert nog meer. De opluchting is groot als dit groepje dan eindelijk ook in actie mag komen. Zo snel mogelijk weg, want dan kom je goed uit bij de eerste hindernis: een hoge container waar overheen geklauterd moet worden. De snelsten pakken het enige trapje op de container, waarvoor ze al snel een rij vormt. Anderen helpen elkaar omhoog, met sjorren en trekken. Via palen glijden ze het gevaarte aan de andere kant weer af, op naar het volgende obstakel.

Er zijn vier verschillende afstanden. Kinderen - die dit jaar voor het eerst mogen meedoen, aan de hand van een ouder - doen 3,33 kilometer. De duivelsafstand van 6,66 kilometer is er voor beginnelingen, 13,13 kilometer voor de meer ervaren sporters en 18,70 voor de echte bikkels.

Klimmen over schuttingen, tijgeren onder laag gespannen netten door, ploeteren door modderbaden, springen over (of vallen in) waterbakken; de organisatie houdt zich aan haar woord. De obstakels van deze derde editie zijn nog groter, hoger en zwaarder.

Tijgeren door de drek

En de pers? Die laat zich mooi in elektrische jeeps van de ene naar de andere hindernis vervoeren. ,,Ah toe, mogen we een lift’’, smeken twee deelneemsters die nog maar net zijn gestart.

Crossfit Assen is een van de vele groepen die meedoen aan de uitdaging. ,,We zijn hier met veertig leden’’, zegt Ankie Bremer (34). ,,Crossfit is een soort fitness, een combinatie van gewichtheffen, gymnastiek en atletiek. Een perfecte voorbereiding inderdaad voor deze race. Toch doen we niet de langste afstand hoor. Eerst maar eens kijken hoe die 13,13 kilometer bevalt.’’ Bij iedere hindernis wachten ze elkaar op. ,,Vervelend? Juist niet. Zo kunnen we tenminste een beetje op adem komen’’, lacht Juliette Korf (26).

Een hindernis van de Caveman Challenge

Ondertussen hebben de negen vrijwilligers van Medical Team Nederland het best druk. Ze staan paraat met twee hulpposten, een quad en een ambulance. ,,Bij survivalevenementen als dit gebeurt er altijd wel wat. Verzwikte enkels en gebroken sleutelbenen komen het vaakst voor’’, zegt Pietie van der Laan uit Kootstertille. ,,Het is maar goed dat het zulk mooi weer is, want dan hebben we van onderkoeling in ieder geval geen last.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.