Defensiekeukens Assen en Havelte in top-10 slechtste keukens (Assen zelfs gesloten)

In de defensiekantine in Assen mag door misstanden geen vers voedsel meer worden bereid. De Johan Willem Frisokazerna staat bovenaan in de top tien slechtse kazernekeukens. De Johannes Postkazerne in Havelte staat als vierde genoteerd.

Net als in de eveneens gesloten kazerne van Amersfoort krijgen militairen in Assen nu maaltijden aangeleverd via andere kazernekeukens. Dat zei staatssecretaris Barbara Visser van Defensie donderdag in een debat met de Tweede Kamer. Volgens haar ontbreekt bij defensiecateraar Paresto een kwaliteitssysteem.

Top 10 slechte kazernekeukens

1. Johan Willem Frisokazerne in Assen

2. Bernhardkazerne in Amersfoort

3. Meeuwennest in Den Helder

4. Johannes Postkazerne in Havelte

5. Legerplaats Oldebroek

6. Legerplaats Harskamp

7. Oranjekazerne in Schaarsbergen

8. Engelbrecht van Nassaukazerne in Roosendaal

9. Vliegbasis Woensdrecht

10. Trip van Zoutlandkazerne in Breda

Muizen- en rattenplagen

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) nam de de cateraar van defensie onder de loep na jarenlange misstanden, zoals muizen- en rattenplagen, slechte lucht en oude keukens.

Staatssecretaris Visser noemde in het debat de top tien van kazernes waar de kantines en keukens niet meer aan de eisen voldoen en de voedselveiligheid mogelijk in het geding is. Naast de NVWA inspecteert ook het Rijksvastgoedbedrijf die locaties. Er zouden geen acute problemen zijn.

Al langer een gribuszooi

CDA-Kamerlid Hanke Bruins Slot reageerde geschokt op de lijst. ‘Dat zijn alle grote kazernes van de landmacht, waar ontzettend veel militairen werken. Dat is nogal wat.’ Bruins Slot, zelf landmachtveteraan, herkende in de lijst ook haar oude kazerne. ‘Dat was toen al een gribuszooi.’ SP-Kamerlid Sadet Karabulut: ‘Hoe is het mogelijk dat daar al die jaren niks aan gedaan is?’

Volgens Visser is de situatie het gevolg van jarenlange bezuinigingen. Nu Defensie er weer geld bij krijgt, worden de problemen de komende jaren aangepakt. ‘We kunnen alles niet in één keer oplossen’, stelde Visser. ‘De vastgoedportefeuille is 25 jaar lang de sluitpost geweest. Alles ging naar de operationele inzet. Je merkt dat je daar nu de rekening voor betaalt.’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.