Dementiehuis van de Toekomst in Emmen

Emmen Naarmate dementie verergert, groeien de zorgen. Oma laat het gas toch niet branden of de kraan openstaan, opa snijdt zich toch niet aan een mes of valt van de trap?

Dat kan als het goed is niet in het Dementiehuis van de Toekomst. Zorggroep Tangenborgh heeft de bijzondere woning laten bouwen naast woonzorgcomplex De Bleerinck aan de Spehornerbrink in Emmen. Dankzij moderne snufjes in huis en diverse bouwkundige aanpassingen kunnen mensen met dementie er langer zelfstandig wonen.

Commissaris van de Koning Jacques Tichelaar verricht woensdag de officiële opening. De bedoeling is dat ouderen in deze woning dankzij diverse slimme (digitale) technieken veilig zijn, ondanks hun dementie. Ook moeten ze zich er prettig en op hun gemak voelen

Hoe dat werkt wordt donderdag uit de doeken gedaan. Vanaf 15.00 uur worden gasten ontvangen in zaal Lindenpoort van De Bleerinck. Daar geeft wetenschapper Masi Mohammadi tekst en uitleg.

Deze lector Architecture in Health ‘(’gezondheidsarchitectuur’) van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen is nauw betrokken bij het project. Om 16.00 uur verricht Tichelaar de opening, daarna worden de gasten rondgeleid door het hypermoderne ‘Dementiehuis’.

De behoefte aan zulke vernieuwingen is groot: in Nederland lijden 260.000 mensen aan dementie (nauwelijks behandelbare veroudering die veel verder gaat dan een beetje vergeetachtigheid). Naar verwachting verdubbelt de groep patiënten tussen nu en 2050 door de vergrijzing.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.