Derde dwangsom voor recreatiewoningen Norg

Bewoners van drie vakantiehuizen in de Norgerduinen hebben een dwangsom aan de broek van de gemeente Noordenveld. Ze moeten hun woning verlaten, anders moeten ze duizenden euro's boete betalen.

B en w van Noordenveld besloten deze week voor de derde keer een dwangsom op te leggen voor het permanent bewonen van een zomerhuis in de Norgerduinen.

Deze keer gaat het om een echtpaar dat vijftien jaar in het bos woont. Het moet 15.000 euro betalen als het de recreatiewoningen niet verlaat. Het paar gaat niet akkoord met het besluit en heeft een advocaat ingeschakeld om beroep aan te tekenen.

Het permanent wonen in de 200 vakantiehuizen in het bos is een heikel punt in Noordenveld. Volgens de huidige regels is dat niet toegestaan, maar jarenlang is het gedoogd. De gemeenteraad en ook provinciale staten zijn verdeeld of een recreatiehuis wel of niet als hoofdverblijf mag worden gebruikt.

Begin dit jaar schakelde Noordenveld het extern bureau MB All in dat controleert op de permanente bewoning van recreatiehuizen. Dat leverde tot nu toe drie keer een dwangsom op. Enkele bewoners stapten naar de bezwarencommissie, maar die stelde hen in het ongelijk. Ze stappen nu naar de rechter.

Dik Aalders van de Stichting Norgerduinen spreekt van een waardeloos beleid. ,,Tot nu toe heeft niemand zijn huis verlaten. Mensen die dertig jaar in hun huis wonen, zouden er nu uit moeten. Dat kan toch niet.''

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.