Derde onderzoek naar ongeval Mali (+video)

Het kabinet laat een derde onderzoek uitvoeren naar de omstreden medische capaciteit van de missie Mali in Kidal. Tot die tijd liggen de operaties in Kidal stil.

Nederland eist van de Verenigde Naties (VN), die de missie Minusma in Mali leidt, dat de medische zorg op peil is. Uit twee eerdere onderzoeken blijkt dat de bekritiseerde ziekenpost in Kidal is verbeterd en levensreddende operaties kan uitvoeren.

Helikopter voor gewondenvervoer

Ook staat er permanent een helikopter voor gewondenvervoer op Kidal. Dat is voor het kabinet nog niet voldoende. Een derde partij moet de situatie nogmaals bekijken. Wie dat gaat doen is nog niet bekend, zo laat Defensie weten.

Uit het kritische rapport van de Onderzoeksraad van de Veiligheid over het dodelijke ongeval met een ondeugdelijke mortiergranaat bij Kidal bleek dat de medische faciliteiten op deze basis niet goed waren.

Bij het ongeval in juli 2016 kwamen Kevin Roggeveld (24) uit Groningen en Henry Hoving (29) uit Winschoten om en raakte een derde militair uit Groningen zwaar gewond. Het rapport leidde begin oktober tot het aftreden van Defensieminister Hennis en de hoogste militaire baas, de commandant de strijdkrachten Tom Middendorp.

Het Togolese hospitaal

Met name de behandeling en de afvoer van de gewonde militair in Mali riep grote vragen op. Het Togolese hospitaal op de basis in Kidal voldeed volgens de Onderzoeksraad niet aan Nederlandse norm. Zo zou de chirurg te lang gewacht hebben met de behandeling van de gewonde militair. Ook kon hij niet tijdig met de helikopter verder worden vervoerd.

Sinds het uitkomen van rapport van de Onderzoeksraad liggen de militaire operaties rond Kidal stil. ,,Er zijn nu nog zes Nederlandse militairen die het Nederlandse deel van het kamp draaiende houden. Alle anderen zijn overgeplaatst naar Gao”, zegt Defensiewoordvoerder Sjaak van Elten.

Bij Gao ligt de andere grotere basis in Mali waar Nederlanders actief zijn. ,,Hier voeren ze met de Duitsers operaties uit.”

Militairen uit Assen

De luchtmobiele brigade zorgt voor het overgrote deel voor de bezetting in Mali, onder meer met militairen uit Assen.

Behalve de medische zorg is ook de munitieopslag in Mali punt van discussie. Granaten in Kidal lag opgeslagen in containers die in het Afrikaanse land te warm werden. Dat gold ook voor de mortiergranaat die het dodelijke ongeval veroorzaakte. De opslag in Kidal wordt nu aangepast.

Maandag bespreekt de vaste Kamercommissie Defensie de verlenging van de missie Mali. De regering wil de Nederlandse inbreng van de uitzending in 2018 terugbrengen naar 250 militairen. Dat waren er aan het begin van de missie in 2014 ruim 400.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.