Derde pantservoertuigen Havelte niet inzetbaar

Een derde van de CV-90 pantservoertuigen in Havelte is niet inzetbaar. Dat schrijft minister Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) aan de vaste Kamercommissie voor Defensie.

De CV-90, het zwaarste gevechtsvoertuig dat Nederland bezit, heeft sinds de invoering in 2008 te kampen met problemen. De Zweedse fabrikant leverde te weinig reserve-onderdelen of die waren heel moeilijk te verkrijgen.

Bezuinigingen op Defensie zorgen ervoor dat de voorraad reserve-onderdelen nog steeds beperkt is en niet op tijd kan worden aangevuld. Dit tot groot verdriet van de Tweede Kamercommissie voor Defensie, die hier meerdere kregen vragen over stelde.

Verminderd inzetbaar

In de jongste brief aan de Tweede Kamer schrijft minister Hennis dat de CV-90 ‘verminderd inzetbaar’ is. Dat betekent volgens haar dat de pantserinfanteriebataljons in Havelte niet meer aan de gereedstellingseisen kunnen voldoen. Er zijn onvoldoende voertuigen beschikbaar voor inzet. In de praktijk houdt dit in dat met deze gevechtsvoertuigen minder geoefend kan worden. De CV-90 is nog niet mee geweest op missies in het buitenland.

In 2008 kocht Nederland 193 nieuwe CV-90 gevechtsvoertuigen. Door de bezuinigingen op Defensie zijn er nu nog 132 over. Daarvan staan er 88 op de Johannes Postkazerne in Havelte, 12 worden ingezet voor opleidingen en 32 zijn bij de leverancier in gestald voor onderhoud. Nederland verkocht in 2014 44 CV-90 pantsers aan Estland.

Volgens een woordvoerder van de 43 Gemechaniseerde Brigade in Havelte is het niet vreemd dat aan meer dan een derde van de voertuigen groot onderhoud moet worden gepleegd. ,,Onze pantsers draaien in een poule door heel Nederland. Als andere eenheden deze pantservoertuigen nodig hebben gaan ze mee.”

Onlangs namen de Nederlandse CV-90 uit Havelte nog deel aan een grote NAVO-oefening in Estland.

NAVO-troepenmacht

De 43 Gemechaniseerde Brigade in Havelte maakt grote kans deel uit te maken van de grote NAVO-troepenmacht in de Baltische Staten. Er zijn zware voertuigen nodig om de Russen te weerhouden Estland, Letland of Litouwen binnen te vallen. De brigade in Havelte heeft de zwaarste Nederlandse gevechtsvoertuigen onder haar hoede en oefent daarmee regelmatig in deze NAVO-landen. In de NAVO bestaat grote vrees dat Poetin na het annexeren van De Krim en de inval in Oost-Oekraïne zijn oog laat vallen op de Baltische Staten. Die behoorden tot begin jaren negentig tot de Sovjet-Unie. Op 7 juli komen de NAVO-partners bijeen om te praten

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.