Onderzoekers hebben dertien nieuwe mensen geïdentificeerd op de iconische beelden van de Westerborkfilm waarop de trein op 19 mei 1944 naar Auschwitz en Bergen-Belsen vertrekt. Tot nu toe waren slechts twee de passagiers herkend. De beelden zijn te zien in Herinneringscentrum kamp Westerbork en het voormalig kampterrein.

De Westerborkfilm die in opdracht van kampcommandant Albert Konrad Gemmeker werd gemaakt door Joodse gevangene Rudolf Breslauer om als propaganda te dienen voor het ‘modelkamp’ Westerbork, is het afgelopen jaar helemaal gerestaureerd door het instituut Beeld en Geluid. Een paar minuten van de film, waarin gevangenen de trein instappen, zijn historisch correct ingekleurd.

loading

Nieuwe ontdekkingen

Dat is wat leidde tot de nieuwe ontdekkingen. Onderzoekers Koert Broersma en Gerard Rossing konden de namen op de koffers, kleden en jassen en soms geboortedata koppelen aan transportlijsten waardoor meer mensen konden worden herkend. Zij bundelden hun bevindingen in het boek: Kamp Westerbork gefilmd . Het eerste exemplaar daarvan ging dinsdag naar overlever Marc Degen (80) uit Amstelveen. Hij is één van de nieuw geïdentificeerde mensen in de film.

Driejarig jongetje op weg naar Bergen-Belsen

Hij is als driejarig jongetje met zijn moeder te zien achter het raam in een coupé van de trein die 19 mei 1944 naar Bergen-Belsen vertrok, vandaag precies 77 jaar geleden. In het linkerraam is zijn destijds 1-jarige zusje Stella Degen te zien op de arm van hun vader. Hij wist niet dat hij op de beelden stond tot de onderzoekers hem benaderden. ,,Het was een hele schok, maar ik ben er blij mee. Ik vind het eervol dat ik hier sta nadat ik als kind zo moet hebben geleden onder de verschrikkingen van de oorlog.’’ Zijn moeder en zusje overleefden de oorlog, zijn vader kwam nooit meer terug.

loading

Nieuwe tentoonstelling: Gevangen in Beelden

Op het kampterrein van Herinneringscentrum Westerbork zijn de beelden van het leven in het kamp op zeven plekken te zien op grote tv-schermen op de plekken waar Breslauer ze filmde. Zo zijn er beelden dat er gebouwd wordt aan een kas op de plek waar Gemmeker witte anjers wilde laten kweken.

In het museum is de nieuwe tentoonstelling die hierbij hoort Gevangen in Beelden vanaf 9 juni te zien, mits de coronamaatregelen dat toelaten.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe