Dertig maanden cel voor diefstal met minderjarigen

Een 43-jarige man uit Odoorn moet dertig maanden de cel in voor 19 diefstallen en inbraken in zijn woonplaats en omgeving. Tegen de man was 22 maanden cel plus nog eens een voorwaardelijke celstraf van een jaar geëist.

Geen heil

De rechtbank vond de strafeis te laag en zag niets in een voorwaardelijke deel. De Oringer heeft zich tot dusver afzijdig gehouden van hulpverlening en legt de problemen buiten zichzelf neer. Bovendien noemde de rechtbank het zeer kwalijk dat deze diefstallen in een paar maanden tijd plaatsvonden en dat de man daarbij twee minderjarigen op sleeptouw nam. De twee, broers van 15 en 17, werden voor hun rol eerder al veroordeeld tot tachtig uur werkstraf en een half jaar voorwaardelijke jeugddetentie.

Pseudokoper

De 43-jarige werd begin augustus opgepakt na een inbraak in een fietsenzaak in Emmen. De diefstal werd door een bewakingscamera vastgelegd. De winkeleigenaar ontdekte een deel van de buit op Marktplaats. De politie zette een pseudokoper in en kwam uit bij de man uit Odoorn, maar ook de minderjarige broers uit Emmen.

Strooptochten

Het trio sloeg vorig jaar in mei, juni en juli toe in ondermeer Ees, Odoorn en Emmen. De mannen pleegden meerdere woning- en bedrijfsinbraken en stalen fietsen en brommers, maar trokken ook koperen regenpijpen van de Pauluskerk in Emmen. Een loods van het Boomkroonpad in Drouwen werd volledig leeggeroofd. De dieven gingen met gasflessen, patat, ijs en bier aan de haal. De goederen werden verkocht. De opbrengst ging op aan wiet en drank.

De man moet aan een aantal van zijn slachtoffers in totaal ruim vijfduizend euro betalen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.