Deur open voor permanent wonen in zomerhuis in Norgerduinen

De deur gaat open voor permanent wonen in recreatiewoningen in Norg. Dat bleek dinsdagavond tijdens een symposium over de toekomst van de Norgerduinen.

In een druk bevolkte Brinkhof is dinsdagavond de conceptvisie Norgerduinen gepresenteerd. De notitie is samengesteld door tientallen betrokkenen, zoals bewoners van zomerhuizen, ondernemers, natuurorganisaties en burgers.

De gemeente Noordenveld en de provincie Drenthe begeleiden het proces. Een ding is duidelijk in de visie: permanent wonen in zomerhuizen wordt in de nabije toekomst toegestaan in de Norgerduinen.

Gemeente en provincie houden niet meer vast aan een strikt verbod

Wanneer dat ingaat is nog niet bekend, maar de gemeente en de provincie Drenthe, de beleidsmaker op dit terrein, houden niet langer vast aan een strikt verbod. Daarvoor zijn de gesprekken met bewoners in het bos in te ver gevorderd stadium.

Maar ze zijn er nog niet in Norg, zo hield gedeputeerde Tjisse Stelpsta de volle zaal dinsdagavond voor. ,,Permanent wonen is niet uitgesloten, maar het beleid van de provincie is nog steeds: nee, tenzij.”

Nu komt het op de uitvoering aan

In Norg komt dat tenzij steeds dichterbij. Stelpstra: ,,U bent op de goede route, maar nog niet op de eindbestemming. Er ligt een goed plan, nu komt het op de uitvoering aan.”

Onder meer hoort het opruimen van oude vakantiewoningen tot het plan en kan er een vorm van ruilverkaveling plaatsvinden, zegt wethouder Henk Kosters,

In het natuurgebied Oosterduinen, onderdeel van de Norgerduinen, staan ruim 400 vakantiewoningen. Van klein tot groot, van supermodern tot verpauperd.

Al jaren wordt er illegaal het hele jaar door gewoond. Dat is tegen de regels en de gemeente Noordenveld heeft verschillende eigenaren al een dwangsom opgelegd.

Tot vorig jaar stonden bewoners en gemeente lijnrecht tegenover elkaar

Al jaren pleiten eigenaren en bewoners van de recreatiewoningen voor het permanent wonen in de Norgerduinen. Tot vorig jaar stonden ze lijnrecht tegenover de gemeente, die af wilde van het gedoogbeleid en ging controleren en boetes oplegde.

Medio 2016 gingen de partijen om de tafel om een oplossing te zoeken voor het woonprobleem. Dat resulteerde uiteindelijk in de visie Norgerduinen.

Deze visie wordt nu fijngeslepen en de gemeenteraad moet die eind januari vaststellen. Begin februari krijgt gedeputeerde Stelpstra de visie overhandigd.

Norgerduinen proefproject voor Drenthe

De provincie ziet het project in Norg als voorbeeld voor Drenthe. In veel andere recreatiegebieden zoals in de gemeenten Aa en Hunze, Westerveld en Emmen wordt ook permanent gewoond in vakantiewoningen.

Deze gemeenten volgen de ontwikkelingen in Norg op de voet.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.