Deze man uit Tynaarlo wilde eigenlijk een dutje doen, maar besloot toch een rondje te fietsen (en toen reed er een auto zijn woonkamer in)

Eigenlijk had hij een dutje willen doen, zegt de bewoner van het hoekhuis aan de Hereven in Tynaarlo terwijl hij naar de ravage in zijn woonkamer kijkt. Kort daarvoor is de auto die zijn woonkamer binnenreed afgevoerd door een berger.

Een schommelende kabouter zwaait heen en weer. Het grote raam waar hij ooit voor hing ligt compleet aan gruzelementen. Een antieke koekoeksklok staat, zichtbaar beschadigd, buiten in de sneeuw.

Rondje fietsen is redding

Het dutje had hij niet overleefd, beseft de bewoner -die niet met zijn naam in het artikel wil- maar al te goed. ,,Ik was een rondje fietsen. Dat is mijn redding geweest”, zegt hij. Dat er een auto in zijn woonkamer staat hoort hij via de telefoon.

Even na half één ‘s middags rijdt een groene Opel Corsa -dwars door het veldje tegenover het huis- de woonkamer binnen. De bestuurder vlucht en is een paar uur nadien nog niet gevonden. Verbijsterde buurtbewoners zijn uitgelopen om het bevreemdende en trieste tafereel te bekijken. De spullen van de bewoner zijn voor een groot deel kapot, waaronder het antiek dat hij van zijn ouders erfde.

Slecht voorgevoel

Zelf oogt hij kalm en minder geschokt dan zijn buren. ,,Ik had een slecht voorgevoel”, zegt hij. De afgelopen nacht deed hij geen oog dicht - de reden voor zijn voorgenomen middagdutje. Wie het heeft gedaan weet hij wel, maar vertellen wil hij het niet. Hoe het verder moet? Hij heeft nog geen idee.

Buurtbewoonster Elvira, die om de hoek woont, schrok van een knal. In eerste instantie dacht ze aan een gasexplosie. ,,Ik ben geschokt”, zegt ze eerlijk. Ze maakt zich zorgen om haar buurman. ,,Ik ben blij dat hij er niet was. Hij is erg op zichzelf. Ik hoop dat hij familie of vrienden heeft waar hij terecht kan. De woningbouw zal wel opvang regelen. Maar daarmee ben je er nog niet.”

Geruchten

Onder de omstanders gaan algauw geruchten dat de bestuurder in de buurt woont. Van problemen op het streekje met sociale huurwoningen weet Elvira niks. Behalve dat de eigenaar van de hoekwoning er altijd voor zorgde dat het strookje gras voor het rijtje netjes bleef. ,,Hij mag altijd graag bezig zijn”, zegt ze.

Een buurtbewoonster die met haar twee jonge zoontjes komt aangelopen is opgelucht dat niemand gewond is geraakt. ,,Normaal spelen hier kinderen”, zegt ze. ,,Het had veel erger kunnen aflopen.”

Een mevrouw komt aangelopen en slaat een arm om de bewoner heen. Samen lopen ze weg. De glasscherven van het raam worden op een grote bult geveegd.

Aanhouding

De bestuurder van de auto was na het ongeluk nergens te bekennen. De politie zette een zoekactie op en melde rond half drie ‘s middags dat een 42-jarige man uit Tynaarlo is aangehouden.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
Video