Deze vijftien inwoners van de gemeente Hoogeveen (onder wie een kostersechtpaar) krijgen vrijdag eindelijk hun lintje uitgereikt

Het kostersechtpaar Henk en Marie Lunenborg uit Hoogeveen krijgt vrijdag hun lintje uitgereikt. Archieffoto Martin Schonewille Fotografie

Al ruim twee maanden mogen vijftien inwoners van de gemeente Hoogeveen zich Lid in de Orde van Oranje-Nassau noemen. Komende vrijdag krijgen ze eindelijk hun lintje overhandigd door burgemeester Karel Loohuis.

Dat gebeurt tussen 09.00 en 18.15 uur op verschillende locaties in de gemeente.

Vanwege de coronamaatregelen kregen de gedecoreerden op vrijdag 24 april alleen het goede nieuws van hun koninklijke onderscheiding telefonisch te horen.

Nu de landelijke maatregelen zijn versoepeld krijgen alsnog hun lintje. Dat wordt overigens door Loohuis niet opgespeld, maar overhandigd.

Henk en Marie Lunenborg

Henk Lunenborg (66) en zijn vrouw Marie Lunenborg-Strijker (66) uit Hoogeveen zijn zeer actief geweest, en nog, voor de Christelijke Gereformeerde Kerk, waar zij onder andere jarenlang (tot eind vorig jaar) koster waren. Hun toewijding voor de kerkelijke gemeenschap is groot. Beiden waren daarnaast jarenlang mantelzorger voor de ouders van Henk. Henk is al sinds 2008 secretaris van de Nierstichting. Zijn echtgenote was van 2004 tot 2011 betrokken bij de Interkerkelijke Commissie voor Pastoraal werk onder doven in Drenthe. Ze bezocht onder andere dove broeders en zusters en heeft ook zelf een cursus gebarentaal gevolgd.

Albert Evenhuis

Albert Evenhuis (77) uit Pesse is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau voor onder andere zijn enorme inzet voor belangenvereniging De Pioniers, waar hij sinds 2003 als vrijwilliger bij betrokken is, en het Dorpscollege Pesse. Daarnaast was Evenhuis acht jaar meldpuntfunctionaris bij Maatjesagenda Pesse (mede door hem opgericht), bedoeld voor dorpsbewoners die door hun leeftijd of door (tijdelijke) omstandigheden niet meer goed in staat zijn bepaalde activiteiten alleen te ondernemen.

Van 1985 tot de opheffing in 2014 was hij voorzitter van de Stichting Mevrouw Ekema jeugdfonds Pesse. Deze stichting had tot doel het bevorderen van de educatieve en vormende mogelijkheden van de in Pesse wonende kinderen tot 8 jaar. De laatste jaren heeft Evenhuis veel energie gestoken in de totstandkoming van een boek over de naamgever, die het in 1957 financieel mogelijk maakte dat de kleuterschool (Nicoline Jacoba Kleuterschool) kon worden opgericht. De Pessenaar is ook de initiatiefnemer en organisator van De Pesser Ommetjes. In een periode van 10 jaar zijn door hem een drietal korte wandelingen van 2 tot 4 kilometer in de omgeving van het dorp in kaart gebracht en uitgezet.

Arnold Klomp

De 59-jarige Arnold Klomp uit Nieuweroord heeft veel betekend, en nog steeds, voor dorpshuis De Vuurkorf. Zo heeft hij zich onder andere ingezet voor de verduurzaming ervan. Daarnaast is hij al jarenlang voorzitter van toneelvereniging De Vuurkörfers én al ruim 20 jaar zelf speler. Tevens is hij actief binnen de Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt in Gees. In periodes dat er geen predikant was, is hij zelfs veelvuldig voorgegaan in de kerkdiensten. Daarnaast had hij een actieve rol in het schoolbestuur van basisschool De Hoeksteen.

Gerrit Schraa

Gerrit Schraa (74) uit Hoogeveen wordt geroemd om zijn inzet voor de volleybalsport. De Hoogevener is al sinds 1964 scheidsrechter voor zowel volleybalvereniging Olhaco als de Nevobo en reist de hele regio door voor regionale wedstrijden bij andere verenigingen. Sinds 1977 is hij tevens actief in de nationale volleybalcompetitie als scheidsrechter, beoordelaar en begeleider. Schraa begeleidt ook ervaren, onafhankelijke scheidsrechters die de stap willen maken naar het fluiten van de Topdivisie- en Eredivisie-wedstrijden. Jarenlang was hij voorzitter, vicevoorzitter en secretaris bij de Olhaco. Een door en door clubman die haast bij de inventaris hoort. Op zijn leeftijd zit hij zelfs nog gerust op de knieën om de kantine te verbouwen en te schilderen.

Goos Benjamins

Een greep uit het werk dat Goos Benjamins (73) uit Elim verricht: hij is op verschillende terreinen betrokken bij de Hervormde Kerk Elim, verenigingsgebouw De Open Deur, Christelijk Mannenkoor Hollandscheveld en Siertuinvereniging Elim. Bijzonder is onder andere dat hij een nieuw doopvont heeft gemaakt voor de kerk. Veel werk steekt hij ook in het jaarlijkse bloemencorso tijdens de feestweek in het dorp. Benjamins houdt de dahliavelden onkruidvrij, helpt mee met het scheuren en verdelen van de dahliaknollen, het plukken van de bloemen in augustus en september en het rooien van de knollen voor de winteropslag.

Riek Fictorie-Biemolt

Riek Fictorie-Biemolt (57) uit Hoogeveen zet zich al jarenlang haast onuitputtelijk in voor de PV Santé personeelsvereniging van Treant in Hoogeveen, die een belangrijke verbindende rol heeft in ziekenhuis Bethesda, verpleeghuis Weidensteijn, en de later toegevoegde huizen. De lijst met activiteiten die ze daarvoor organiseert, soms ook bedenkt en uitwerkt, is lang. Hoewel ze inmiddels anders werk heeft, zet ze haar taak als voorzitter voort, tot zich een andere voorzitter aandient.

IJsbrand Spinder

IJsbrand Spinder (74) uit Hoogeveen is mede-oprichter en bestuurslid van de Vereniging Plezier in Doen (PID), die zwemactiviteiten aanbiedt voor mensen met een beperking, voor chronisch zieken of als verlenging van bijvoorbeeld hartrevalidatie. Van 2007 tot heden is de Hoogevener vrijwilliger bij Humanitas Thuisadministratie en helpt anderen om grotere financiële problemen te voorkomen. Door zijn grote ervaring fungeert hij als vraagbaak voor andere vrijwilligers van de Thuisadministratie. Hij is een duizendpoot, die overal voor ingezet kan worden.

Jurrie Guichelaar

De 64-jarige Jurrie Guichelaar uit Elim is zeer actief voor de Nederlandse Hervormde Kerk in Elim. Hij heeft onder andere mede zorg gedragen voor het bouwtechnisch onderhoud van de kerk en pastorie. Daarnaast was hij enkele jaren actief voor Plaatselijk Belang en in dat kader betrokken bij de voorbereiding van de reconstructie van de Hoofdstraat in Elim. Sinds 2007 is Guichelaar bestuurslid bij de Smederijen van Hoogeveen. Elim gaat hem aan het hart en dus helpt hij graag mee aan het verbeteren van de leefbaarheid van het dorp. Tevens is hij vrijwilliger bij de Siertuinvereniging Elim en helpt bij het jaarlijks tot een succes maken van het bloemencorso.

Jaap Scholing

Jaap Scholing (80) uit Hoogeveen was van 2005 tot 2016 chauffeur voor dagbestedingcliënten van woon- en zorgcentrum de Westerkim, waarbij hij deelnemers bracht en haalde. Daarnaast speelt muziek een belangrijke rol in zijn leven. Scholing was twee jaar dirigent van het huiskoor van de Westerkim en zeven jaar dirigent van het G-orkest van Christelijke Muziekvereniging Wilhelmina. De Hoogevener is van onschatbare waarde geweest voor de instandhouding en voortgang van het G-orkest.

Sinds 2004 is hij dirigent van het Christelijk Gemengd Koor Soli Deo Gloria Alteveer-Kerkenveld en sinds 2008 ook van het Evangelisatiekoor Noordscheschut. Scholing heeft veel kerkdiensten begeleid in verzorgingshuizen, in Weidesteyn en in de Westerkim. Sinds kort doet hij dit weer in de Bilderdijk. Tevens is hij al veertien jaar drager bij uitvaartverzorging DLE/DELU.

Jans Veuger

Ook Jans Veuger (73) uit Nieuweroord is koninklijk onderscheiden. Hij heeft zich onder andere met hart en ziel ingezet, en nog steeds, voor Christelijke Muziekvereniging Irene Nieuweroord, waar hij al meer dan 50 jaar lid van is. Tevens was Veuger nauw betrokken bij zondagschool Maranatha, bij Hervormde Gemeente De Brug Nieuweroord-Noordscheschut en de Interkerkelijke Evangelisatie Commissie.

Janny Hiemstra-Lalkens

Janny Hiemstra-Lalkens (78) is al 25 jaar een trouwe vrijwilligster bij de dagbesteding van woonzorgcentrum de Westerkim. De mensen met wie ze contact maakt fleuren op en de eenzaamheid is even weg. Jarenlang ging ze ook mee als activiteitenbegeleider bij de jaarlijkse gehandicaptenweek in Doorn. Verder was ze actief betrokken bij PKN de Oosterkerk.

Liny Okken

De maar liefst 91-jarige Hoogeveense Liny Okken is haar hele leven al actief op allerlei terreinen as vrijwilligster en nog steeds. Niet zo vreemd dat zij daarvoor koninklijk is onderscheiden. Zij wordt onder andere geroemd voor haar inzet voor de Westerkim. Liny Okken behoort tot de groep vrijwilligers die het langst actief is in dit woonzorgcentrum. Op dit moment is zij nog een keer in de veertien dagen op woensdagavond aanwezig als avondportier. Verder was ze jarenlang betrokken bij de voormalige Kerkboerderij, waar ze mede-oprichter was van de inloopochtenden, waar iedereen vrijblijvend welkom is voor een kop koffie en en praatje.

Paula Benjamins

Paula Benjamins. De 53-jarige inwoonster van Noordscheschut is een zeer bezige bij. Een greep uit haar inzet voor de samenleving: ze was jaren betrokken bij de Gereformeerde Kerk Noordscheschut, waar ze zich vooral richtte op de jeugd, ze zette zich in voor Plaatselijk Belang Noordscheschut, ze organiseerde spelmiddagen voor kinderen en de jaarlijkse Top 2000 Quiz, ze bedacht Cultuur in de Schuur en Kunstzinnige Tuinen, ze is betrokken bij De Smederijen Noordscheschut en de laatste tijd is ze vooral druk met het Belevingsbos Noordscheschut, waar ze mede de initiatiefnemer van is. De Noordscheschutse is ook de drijvende kracht achter de natuurwerkdag in haar dorp, die gekoppeld is aan de schoonmaakdag. Paula Benjamins wordt geroemd als drijvende kracht achter de versterking van de leefbaarheid van het dorp Noordscheschut.

Marcel Lip

Marcel Lip (53) is een van de oprichters van de Hoogeveense Cascaderun in 2007 en zet zich sindsdien met hart en ziel in voor dit sportieve evenement. Tevens steekt hij heel wat uren in het Apostolisch Genootschap, waar hij onder andere jongerenbegeleider is.

menu