Die Welle staat centraal bij Dr. Nassau College

De schoolweek van derdeklassers van het Dr. Nassau College in Beilen staat vanaf donderdag een week lang in het teken van Duitse de film ‘Die Welle’, over een uit de hand gelopen sociaal experiment.

Die Welle, uit 2008, is gebaseerd op een sociaal-psychologisch experiment dat een Amerikaanse docent in de jaren zestig uitvoerde. In de film probeert een docent zijn leerlingen bij te brengen waarom mensen zich in de periode voorafgaand aan de Tweede Wereldoorlog aansloten bij de fascistische beweging van Adolf Hitler. Hij richt daartoe een beweging op met strikte regels en een te gehoorzamen leider. Het project moet al snel worden beëindigd omdat het uit de hand loopt. In 1981 werd er ook een Amerikaanse versie van de gebeurtenissen gemaakt onder de titel The Wave.

„De film toont aan hoe beïnvloedbaar mensen zijn”, zegt Katja Woltjes, vestigingsmanager van de school in Beilen. „We hebben voor een themaweek rond deze film gekozen om onze leerlingen uit te dagen zelf na te denken en kritisch te blijven. De film blijft ook vandaag de dag actueel.”

Begonnen bij Duits

Het idee voor een themaweek rond Die Welle ontstond binnen het vak Duits, aldus Woltjes. De docent gebruikte de film in zijn lessen om zijn vak concreter te maken. Inmiddels wordt er tijdens de themaweek in verschillende vakken aandacht besteed aan de film. Zo schrijven leerlingen tijdens het vak Nederlands een gedicht of essay over empathie. Volgende week donderdag gaan de derdeklassers op excursie naar het Duitse kamp Esterwegen.

Volgens Woltjes hebben ook andere locaties van het Dr. Nassau College interesse, maar wordt de themaweek vooralsnog alleen in Beilen georganiseerd. „We zitten dichtbij Westerbork en hebben in Beilen veel Stolpersteine. Daar doen we vanuit de school ook veel mee.”

Aan het in de film uit de hand gelopen experiment waagt de school zich overigens niet.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.