Dienst: Toch sluiting gevangenissen in Noorden

Ze blijven deze kabinetsperiode zeker nog open, maar voor drie noordelijke gevangenissen is de toekomst vanaf 2017 weer zeer ongewis. De Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) wil de in Veenhuizen gevestigde jeugdgevangenis van Het Poortje in Groningen, Norgerhaven of Esserheem in Veenhuizen en de gevangenis in Ter Apel sluiten.

Dinsdag presenteerde de dienst het rapport Capaciteit in Balans. De acties van noordelijke gevangenbewaarders en storm in de (noordelijke) politiek hebben niet kunnen voorkomen dat daarin opnieuw staat dat de genoemde Groningse en Drentse gevangenissen moeten verdwijnen.

Dat is nu niet aan de orde omdat de Tweede Kamer dat in een motie heeft vastgelegd. Staatssecretaris Klaas Dijkhoff heeft beloofd zich daar aan te houden, maar na de Kamerverkiezingen in maart 2017 komt het sluitingsplan opnieuw op tafel.

Als het doorgaat sluit Nederland in vijf fasen van een jaar een dozijn gevangenissen. Het tweede jaar zou jeugdgevangenis in Veenhuizen aan de beurt zijn, in het vierde jaar de gevangenis in Ter Apel en in jaar 5 Esserheem of Norgerhaven in Veenhuizen.

Van de vrijkomende complexen zouden twee en een half een nieuwe bestemming krijgen als asielzoekerscentrum en worden verhuurd aan het COA. ‘Ter Apel’ (foto) lijkt daarvoor een logische kandidaat. Deze gevangenis ligt naast een azc en herbergt veel criminele vreemdelingen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.