Diepe verslagenheid in Assen na dood militairen

Op de Johan Willem Frisokazerne in Assen heerst grote verslagenheid na de dood van twee militairen in Mali: Henry Hoving (29) uit Winschoten en Kevin Roggeveld (24) uit Groningen.

Beide militairen behoorden tot de Charliecompagnie van het 13 bataljon luchtmobiel dat Assen als thuisbasis heeft. Sergeant der 1e klasse Hoving en korporaal Roggeveld kwamen woensdagmiddag om het leven tijdens een oefening met een mortier bij Kidal in het noordoosten van Mali. De Asser mortiergroep is hier met vijftien militairen toegevoegd aan een eenheid van het korps commandotroepen. De twee blauwhelmen uit de provincie Groningen waren aan het oefenen met een 60 millimeter mortiergranaat.

‘Heel triest’

,,Heel triest. Het is een vreemde dag voor ons. Vandaag was de sportdag van de luchtmobiele brigade in Assen. Na afloop hoorden we dat twee van onze jongens zijn omgekomen”, zegt Bert Huisman van de luchtmobiele brigade. Donderdagmorgen is er een appel op de kazerne waarbij wordt stilgestaan bij de dood van de twee militairen.

Bij het ongeval in Mali raakte een derde militair uit Assen zwaargewond. Hij is direct geopereerd in het militair hospitaal in Kidal. Daarna is de 23-jarige soldaat overgebracht naar het militaire ziekenhuis in Gao, waar het grootste deel van de Nederlanders is gelegerd.

‘Afschuwelijk nieuws’

Sergeant Hoving uit Winschoten laat een partner en een 2-jarig dochtertje achter, meldt plaatsvervangend Commandant der Strijdkrachten Rob Bauer. Hij maakte het treurige nieuws over het ongeval woensdagavond bekend.

,,Dit afschuwelijke nieuws komt hard binnen. Twee jonge mensen, zomaar ineens weggerukt uit het leven door een noodlottig incident, terwijl zij ons land dienden onder de moeilijkste omstandigheden”, reageerde premier Mark Rutte. ,,In ons hart en onze gedachten zijn wij nu bij de families en vrienden van de overledenen. Voor hen is de klap het zwaarst. Heel Nederland leeft intens mee. Ook met de militair die bij dit ongeluk zwaargewond is geraakt.”

Minister Jeanine Hennis-Plasschaert liet weten dat de omgekomen militairen in Mali voor een betere wereld streden. ,,Zij verdienen ons grootste respect.” Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken zei ‘zeer aangeslagen’ te zijn.

Onderzoek

Volgens commandant Bauer gaat Defensie onderzoeken hoe het ongeval met de mortiergranaat kon gebeuren. ,,Hoe precies en waardoor, dat weten we nu nog niet’’, zei de plaatsvervangend Commandant der Strijdkrachten tijdens de persconferentie. ,,En daar wil ik ook niet over speculeren.’’

De Vakbond voor Burger en Militair defensiepersoneel (VBM) wil dat de Nederlandse militairen in Mali voorlopig niet meer oefenen met mortieren. Eerst moet volgens de bond duidelijk zijn wat zich heeft afgespeeld rond het ongeluk. ,,Zijn er fouten gemaakt in de procedures? Of kwam het door de mortier zelf of door de afschietbuis? We weten niet wat er is gebeurd en dat is het probleem”, zegt voorzitter Jean Debie van de VBM.

In maart vorig jaar kwamen in Mali bij een crash met een Apache-helikopter twee Nederlandse piloten om het leven.

Het Nederlandse leger neemt met 400 militairen deel aan de Multidimensional Integrated Stabilisation Mission in Mali (Minusma).

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.