Dierenopvang Assen sluit

Hun huis en de dierenopvang aan de Wethouder Bergerweg in Assen zijn kleurrijk versierd, maar in een echte feeststemming zijn Boele en Corrie Smeenge niet. Maandag ging De Zwervertjes dicht.

,,Het waren negentien mooie jaren, maar het einde is minder mooi. We zijn tussen kerst en oud en nieuw begonnen en gaan nu in dezelfde periode weer dicht.” 365 dagen per jaar en 24 uur per dag waren Boele en Corrie Smeenge bezig met hun vooropvang De Zwervertjes.

Honden, katten, duiven en schildpadden

In de vooropvang werden gevonden zwerfdieren opgevangen tot ze werden overgebracht naar het provinciale asiel in Beilen. Dat gebeurde één keer in de week. Door de nieuwe wet Dieren komt hier nu een einde aan. De wet moet ervoor zorgen dat er minder met dieren wordt gesleept. De dieren moeten nu gelijk op één en dezelfde plek worden ondergebracht en dat is in het provinciale asiel. Baasjes moeten vanuit heel Drenthe straks naar Beilen om hun gevonden dier op te halen.

De Zwervertjes was eigenlijk een opvang voor honden en katten, maar het echtpaar kreeg door de jaren heen te maken met een jonge big, duiven en schildpadden. En één keer zelfs met een jonge ree. ,,'s Ochtends rond zeven uur stond er een man in onderbroek en T-shirt voor de deur. Hij had een ree gevonden in Het Kanaal en die eruit gehaald. Ja, wat moet je dan doen? Je bent hier niet in gespecialiseerd. Maar we hebben hem opgevangen natuurlijk.”

Bedreigd

Ze kunnen eindeloos vertellen over hun belevenissen in die negentien jaar. Het levert veel mooie, maar ook verdrietige verhalen op. ,,De dieptepunten kwamen er niet door de dieren, maar door de mensen. Het moeilijkste vond ik altijd als baasjes boos werden op hun dier. Ze gingen dan gigantisch op het dier tekeer en waren boos omdat die weg was gelopen. En dat alleen maar omdat ze de rekening moesten betalen.” Het heeft het echtpaar vaak dwars gezeten. ,,We zijn er zelfs wel eens om bedreigd.”

De Facebookpagina van De Zwervertjes is heel belangrijk geweest bij het opsporen van baasjes. Zo werd er ooit een hondje bij het stel binnengebracht dat gevonden was in Bolsward door een oud-medewerker van de Dierenambulance in Assen. ,,We hebben gelijk foto's online gezet, waarop enorm veel reacties binnenkwamen. Binnen drie dagen was de Friese eigenaar opgespoord. Geweldig toch?” Of Boele en Corrie Smeenge kunnen blijven wonen bij de vooropvang is nog onbekend. Ze zijn daarover nog in gesprek met de gemeente Assen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.