Dierenorganisaties hekelen Zuidlaardermarkt nog altijd

Een nieuwe locatie, camera’s, het mocht niet baten. Volgens dierenorganisaties is de situatie op Zuidlaardermarkt voor de paarden nog steeds schrijnend.

„De Zuidlaardermarkt in zijn huidige vorm is niet meer van deze tijd”, zegt Margreet Steendijk van dierenorganisatie Eyes on Animals. Ze windt er geen doekjes om: het publiek en de paarden zouden gescheiden moeten worden. Piko Fieggen van de Dierenbescherming is nog stelliger: „Zelfs als je de festiviteiten en het publiek weg zou halen, dan nog zou de markt te stressvol zijn.” Zijn advies: afschaffen.

Te druk

De kritiekpunten van de dierenorganisaties zijn omvangrijk: het is te druk en stressvol, dieren zijn slecht verzorgd, er is te weinig water. Oplossingen helpen niet of nauwelijks. Zoals de camera’s, die worden ingezet om alles in de gaten te houden. Fieggen: „De burgemeester, met alle respect, heeft de camera’s gepresenteerd als een belangrijke verbetering. Maar over de hele markt hangen er zeven, waarvan slechts één bij de paardenmarkt. Dat geeft totaal geen overzicht van alle paarden.”

Marktmeester Jaap Mellema is wel overtuigd. „De camera’s gaven een goed overzicht van de markt. Ze hingen bij de ‘hotspots’, de knelpunten, zodat we problemen snel konden constateren. De beelden zijn zeker van aanvullende waarde.”

"De problemen zijn er nog steeds”

Het nieuwe terrein is een klein pluspunt. „Over de nacht zijn we redelijk tevreden. Er is een hek om de paarden, de kermis is verder weg en de paarden hadden meer rust”, zegt Steendijk. „Ook de afdeling export is beter geregeld. Maar waar de handelaren staan is er niets verbeterd. Als ik eerlijk ben is het zelfs verslechterd. Het terrein liep overdag helemaal vol. Veel paarden, waren niet in orde hadden opgezwollen benen of andere wondjes. Er was ook te weinig water. De problemen zijn er dus nog steeds.”

Mellema erkent de drukte wel, maar de verder kritiek niet: „Er was een goede sfeer. We waren wat overweldigd door het aantal bezoekers. Daardoor was het op een bepaald moment even druk. Dat hebben we snel opgelost. Al met al is de markt goed verlopen.” Bovendien was er volgens Mellema was er wel degelijk voldoende water en waren de paarden in orde. „We hebben dit jaar juist meer dieren geëxporteerd. Dat is toch een teken dat wij goede, interessante paarden hebben.”

Gestrest

Het grootste probleem van de paardenmarkt is en blijft dat veel dieren niet gewend zijn aan de stressvolle marktsituatie, stelt Fieggen van de Dierenbescherming. „Ze kunnen niet goed omgaan met het vervoer, de herrie, het publiek. Daardoor worden ze gestrest en paarden zijn groepsdieren, dus die steken elkaar aan.” Dat de markt nu wel verder van de kermis is verwijderd, is volgens Fieggen een klein detail in een groter problematisch geheel.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.