Boosheid en teleurstelling bij Dierenweide Stroomdal in Beilen. Vandalen vernielden daar in de nacht van vrijdag op zaterdag pas aangelegde afvoerbuizen en een zinkput.

,,De schade is op zich niet zo groot, maar je moet dagen met meerdere mensen werken om het te herstellen. Het is zo’n onzinnig iets, de riolering kapot schoppen”, zegt voorzitter van Dierenweide Stroomdal Peter Vereijken. ,,Het is heel vervelend. Maar hartverwarmend als je ziet hoeveel fijne reacties we van mensen krijgen.”

Met man en macht wordt bij de dierenweide gewerkt aan de bouw van een keuken en een wc. ,,Door corona konden we de afgelopen tijd geen gebruik maken van de wc bij het zwembad en van de basisschool. Dat breekt enorm op”, vertelt Vereijken.

Leslocatie

Bovendien wordt de Dierenweide vanaf september een heuse leslocatie voor leerlingen van AOC Terra in Meppel. ,,Er was één voorwaarde: een wc. Dus hebben we de koe bij de hoorns gevat.” Ook wordt de keuken geprofessionaliseerd en dan komen er ook nog een volière voor siervogels en een vijver bij op Stroomdal. Alle klussen moeten voor 1 september klaar zijn.

Drie weken geleden zijn de vrijwilligers begonnen met de bouw. ,,De regenwaterafvoer, het riool en de zinkput zijn klaar. Straks beginnen we met de keukeninrichting en de kasten. Als dat klaar is sluiten we de zinkput aan op het riool. Dat moeten we zelf doen en daarvoor moeten we een sleuf graven van 90 meter.”

‘Kom helpen’

De vrijwilligers roepen de vandalen op zich te melden, zodat ze bij laatstgenoemde klus kunnen helpen. Vooralsnog blijft het stil. Eerder had de dierenweide ook al te kampen met hangjongeren. In 2018 en 2019 werden zelfs dieren vergiftigd. ,,We weten best wel uit welke hoek het komt, de wijkagent gaat erachteraan. Maar het gaat ons niet zozeer om straffen, we willen ze duidelijk maken dat we dit allemaal met vrijwilligerswerk doen.”

Camerabeveiliging is eigenlijk veel te duur voor de vrijwilligersvereniging. ,,Maar het is wel onderwerp van gesprek.” Er is een goedkoper alternatief. ,,Onze oproep aan omwonenden is eigenlijk: laat je hond ‘s avonds laat uit op de dierenweide. Dat is de beste beveiliging. We hebben graag dat het op en rond de dierenweide zo druk mogelijk is.”

De door de vandalen toegebrachte schade is inmiddels weer hersteld.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe