Dieven roven voor 250.000 euro uit fietsenzaak Dalen

Via een groot gat in het dak van Scholten Tweewielers aan het Kleine Veld in Dalen ontvreemdden dieven in de nacht van donderdag op vrijdag meer dan vijftig fietsen. De schade? Twee tot tweeënhalve ton. ,,We staan aan het begin van het mountainbikeseizoen, maar hebben geen handel.”

Eigenaar Marthijs Wegdam ontdekte de inbraak vrijdagochtend. Toen hij zijn zaak binnenkwam zag hij een grote plas water op de grond liggen. Er bleek een groot gat in het dak van zijn zaak te zitten. En vijftig fietsen, allemaal uit het topsegment, waren weg. Wegdam deed meteen aangifte bij de politie.

Bende

De inbraak moet het werk zijn geweest van een bende van een man of tien. ,,Dat vertelde de recherche. Alles is zeer goed voorbereid. We hebben het zelf geprobeerd en het was bijna niet te doen een fiets door het gat in het dak te krijgen. De fietsen zijn waarschijnlijk gedeeltelijk uit elkaar gehaald, op het dak weer in elkaar gezet en aan de andere kant van het pand hebben ze de fietsen laten zakken. Op de grond stonden mensen die ze hebben verzameld op een afgelegen plekje. Daar zijn ze waarschijnlijk in een vrachtwagen geladen'', legt Wegdam uit.

Hulp

De show die over drie weken gepland stond gaat niet door. ,,Veel fietsen bouwen we zelf op en die kunnen we niet zomaar even vervangen. Op sommige onderdelen zit een levertijd van twee, drie maanden.” Wegdam krijgt van collega’s hulp aangeboden. „Dat is mooi. Normaal zijn we concurrenten en nu helpen ze mij.''

Trend

Inbraken bij fietsenzaken komen de laatste tijd vaak voor. ,,Inmiddels is er al bij ongeveer vijftien zaken ingebroken en altijd worden fietsen in het topsegment gestolen. Van 3000 tot ongeveer 7000 euro'', zegt Wegdam. Eind mei was het raak bij een fietsenzaak in Borger. Ook daar wisten de dieven precies welke fietsen ze moesten hebben.

Onderzoek

De politie is druk bezig met het onderzoek naar de inbraak. In de zaak heeft de politie sporenonderzoek gedaan. De camerabeelden uit de zaak moeten nog worden bekeken.

FOTO DVHN/JON VAN SCHILT

Het gaat in het dak waardoor de dieven binnenkwamen. Wegdam heeft het inmiddels provisorisch gerepareerd.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.