Dieven stelen torenhaan Hervormde Kerk Elim

Dieven hebben de haan van de pas gerestaureerde toren van de Hervormde Kerk Elim gestolen. De messing haan, belegd met bladgoud, heeft een waarde van 6.500 euro.

,,De toren heeft in de steigers gestaan voor een restauratie. Donderdag werd de haan weer op de toren geplaatst, maandag zouden de steigers worden weggehaald’’, vertelt Joop de Jonge, voorzitter van de Kerkrentmeesters.

Voordat de steigers werden verwijderd, sloegen dieven in de nacht van vrijdag op zaterdag toe. Om kwart voor twee ‘s nachts zag een getuige hoe de haan van de toren werd gehaald. De verdachten tilden de ruim een meter hoge haan in een wit busje en reden weg.

,,Het is voor ons dorp een waardevolle blikvanger en voor de kerk een bijzonder stuk. Waar je ook bent in het dorp, van alle kanten heb je zicht op de kerktoren’’, zegt de Jonge.

De Jonge heeft zaterdagochtend aangifte gedaan bij de politie. ,,Er is een getuige en ik hoop dat mensen die iets gezien hebben zich melden en dat we de haan terug krijgen.’’

De politie onderzoekt de diefstal. ,,De getuige heeft ons enkele nuttige tips gegeven en we zijn aan het kijken of er camerabeelden zijn. We denken van wel, maar we moeten het nog uitzoeken", aldus een woordvoerder.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.