Dieven van 119.000 pallets krijgen taakstraf

Drie mannen en een vrouw zijn door de rechtbank Overijssel veroordeeld voor hun rol in grootschalige en stelselmatige palletdiefstal bij het distributiecentrum van het supermarktconcern C1000 in Gieten. Zij krijgen taakstraffen opgelegd van 80 tot 240 uur.

'Schade palletdiefstal distributiecentrum Gieten is 2,4 miljoen euro'
Lees verder

De mannen werkten als heftruck- of vrachtwagenchauffeur. De vrouw profiteerde als echtgenote van de inkomsten uit de illegale handel van haar man. Eén medewerker en zijn vrouw zijn vrijgesproken.

Palletzwendel

Een 58-jarige man uit Gieten is de hoofdverdachte in deze palletzwendel, hij werkte als heftruckchauffeur en was verantwoordelijk voor het voorraadbeheer van de pallets. Na onderzoek door een recherchebureau bleek dat hij van 2008 tot en met 2013 stelselmatig minder pallets doorgaf aan zijn leidinggevende dan  er lagen bij het bedrijf. Hierdoor werden steeds meer pallets besteld dan nodig was. De extra pallets verkocht hij door aan twee vrachtwagenchauffeurs, een 58-jarige man uit Culemborg en een 34-jarige man uit Geldermalsen. De winst staken ze in eigen zak.

De straffen vallen lager uit omdat deze strafzaak te lang heeft geduurd. Sinds de start van het onderzoek duurde het 3,5 jaar voordat de zaak voor de rechter kwam. Die periode is te lang, normaal gesproken is de redelijke termijn twee jaar. Door deze overschrijding legt de rechtbank aan de hoofdverdachte geen celstraf maar een taakstraf op. Ook de straffen in de andere zaken zijn om deze reden lager.

Vrijspraak medeverdachten

Een 62-jarige man uit Gieten en zijn vrouw zijn vrijgesproken. Uit het dossier blijkt niet dat hij actief betrokken was bij de palletdiefstal. Hij heeft een enkele keer een vrachtwagen met ‘zwarte’ pallets geladen, maar ging er van uit dat het goed zat. Hij had uiteindelijk wel het vermoeden dat er iets niet in de haak was. Maar dit is onvoldoende om vast te stellen dat hij samen met de hoofdverdachte pallets heeft gestolen en doorverkocht. Ook blijkt niet dat de man en vrouw in die tijd over meer geld beschikten dan normaal. Omdat de man is vrijgesproken van de illegale handel geldt dit ook voor zijn vrouw. Zij werd beschuldigd van het profiteren hiervan.

De rechtbank oordeelt niet over de schadevergoeding van ruim 2,7 miljoen euro die Jumbo Supermarkten indiende. Omdat er al een civiele rechtszaak loopt over de schade, wil de rechtbank dit niet doorkruisen met een uitspraak hierover in dit strafproces. Nog los van het feit dat de schadevordering ingewikkeld is en een onevenredige grote rol in deze strafzaak zou opeisen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.