Diever maakt zich op voor driedaags eerbetoon aan Fanfare-regisseur Bert Haanstra

Diever maakt zich op voor een driedaags eerbetoon aan Bert Haanstra. Het is precies zestig jaar geleden dat de cineast in het dorp het slot van Fanfare schoot.

Fanfare is een icoon in de Nederlandse filmgeschiedenis. Regisseur Bert Haanstra, overleden in 1997, schetst de onderlinge rivaliteit tussen de korpsen die deelnemen aan een fanfareconcours. De hoogoplopende emoties spiegelt hij aan het wilde gesnater van een groep eenden. Met ruim 2,6 miljoen bioscoopbezoekers is de film, op Turks Fruit na, de succesvolste Nederlandse productie aller tijden.

Fanfareconcours uit film op herhaling

Op ongeveer dezelfde locatie in Diever waar in 1958 de slotscènes van Fanfare werden gedraaid, ging in 2014 het fanfareconcours uit de film al eens op herhaling. Hier, op een stuk grasland op de hoek Kloosterstraat/Brinkstraat, had vorig jaar opnieuw een concours plaats. Zaterdag 30 juni (10.00-17.00 uur) wordt de derde keer.

,,Maar dit keer pakken we groter uit, omdat Fanfare nu precies zestig jaar geleden in première ging”, vertelt Frans Tiemersma van de organiserende Activiteitengroep Diever. Daarom is er de donderdag en vrijdag voorafgaand aan het concours ook al van alles in het dorp te doen rond Bert Haanstra en zijn werk.

Haanstra-films in Landhotel Diever

Donderdag 28 juni is in Landhotel Diever een groot aantal films van Haanstra te zien. Tiemersma: ,,Spiegel van Holland uit 1950 onder meer. Maar ook Strijd zonder einde en En de zee was niet meer uit ‘55, Glas uit ‘58, Zoo uit ‘61 en De stem van het water uit ‘66.” Fanfare zelf ontbreekt in dit rijtje. Die wordt vrijdag 29 juni vanaf 20.00 uur op een groot led-scherm vertoond op dezelfde hoek waar de dag erna het concours is. De middag ervóór begint om 14.00 uur een Bert Haanstra-wandeling door Diever, langs plekken die een of andere link hebben met Fanfare.

Twaalf deelnemende korpsen

Tiemersma vertelt dat aan het concours op zaterdag twaalf korpsen meedoen. Twee komen uit Drenthe: het ‘eigen’ VCE Westerveld en Togido uit Eext.

Dan is er ook nog een Haanstra-expositie. Die is in het gemeentehuis en begint komende dinsdag al.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.