Diever voor nieuwe sportzaal opnieuw de barricade op

Alweer gaat Diever de barricade op om bij de gemeente Westerveld voldoende sportmogelijkheden in het dorp af te dwingen.

Een nieuwe actiegroep, Strijdbaar Diever, ziet weinig in de laatste plannen van de gemeente om de dorpshuisfunctie van het vervallen Dingspilhuus in te vullen. Bij de Dieverder vestiging van scholengemeenschap Stad en Esch zou een sportzaal moeten komen. De huidige gymzaal kan dan worden omgebouwd tot theatertje. ,,Die sportzaal wordt veel te klein. Ook is er geen tribune voorzien”, klaagt Alfred Schoenmaker van de actiegroep.

Tevergeefs

Er wordt al jaren gesproken over wat te doen met het verouderde Dingspilhuus. Na uitgebreid onderzoek stelde een stichting, aangevoerd door dezelfde Schoenmaker, begin dit jaar voor om het huidige dorpshuis te vervangen door nieuwbouw. Maar daarvoor is een half miljoen euro meer nodig dan de 1,2 miljoen die de gemeenteraad eerder voor aanpak van het Dingspilhuus opzij zette. Honderden inwoners kwamen op de been en deden mee aan fakkeloptochten om het belang van het dorpshuis voor Diever te onderstrepen. Het mocht niet baten: in februari wees de gemeenteraad het nieuwbouwplan naar de prullenbak.

Het alternatief waarmee de gemeente zelf nu komt is slecht gevallen in het dorp.

Te klein

Schoenmaker: ,,De huidige sportzaal in het Dingspilhuus is ruim 450 vierkante meter. De nieuwe zaal wordt maar ietsje meer dan 300 vierkante meter. Dat is het absolute minimum voor een schoolgymzaal. Om heel Diever te kunnen laten sporten is zo’n 500 vierkante meter nodig. Dan heb je voldoende ruimte tot je beschikking en zou je toe kunnen met een verrijdbare tribune.”

Volgens Schoenmaker, die zegt over brede steun uit het dorp te kunnen rekenen, zijn de extra kosten te overzien: ,,Dan praat je over twee ton. Ik zie kansen om dat bedrag met crowdfunding op tafel te krijgen, geheel of in elk geval voor een belangrijk deel.”

Alvorens ‘met de de pet rond te gaan’ wil Schoenmaker wel zeker weten of een zaal van 500 vierkante meter past in het bestemmingsplan. ,,Zo niet, dan gaat het allemaal veel langer duren en is van belang of de gemeente bereid is het bestemmingsplan aan te passen.”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.