Digitale tamtam tegen inbraak

De gemeente Hoogeveen moet burgers enthousiast maken voor het gebruik van de digitale berichtenservice WhatsApp om criminaliteit in buurten en straten tegen te gaan.

Dat stelt de VVD in deze gemeente. Volgens de partij heeft wetenschappelijk onderzoek uitgewezen dat gemeenten met actieve WhatsApp-alerts succesvol zijn bij het voorkomen van inbraken. Volgens de liberalen zou ook in Hoogeveen breed gebruik gemaakt moeten worden van deze digitale tamtam.

De VVD roept het college donderdag in een motie op inwoners op het preventiemiddel te attenderen en het gebruik aan te jagen. Ook pleit de partij voor de plaatsing van borden in gebieden waar bewoners met WhatsApp-alerts werken.

De VVD bewierookt vooral het ‘afschrikkende effect' dat van het digitale communicatiemiddel uitgaat. Onderzoek door de universiteit in Tilburg, onder duizenden gebruikers in 35 buurten, laat een halvering van het aantal inbraken zien. De gemeente ondersteunt daar bewoners in hun preventieve aanpak.

Inbrekers zouden buurten en straten met WhatsApp-groepen vaker overslaan, is de indruk, omdat bewoners sneller verdachte activiteiten en personen bij de politie melden.

In Pesse is al een WhatsApp-groep actief waarbij zich meer dan honderd bewoners hebben aangesloten. Volgens de VVD zijn de ervaringen daar positief. Binnenkort volgt een soortgelijk initiatief in Nieuwlande. De liberalen hopen dat de gemeente via voorlichting en op de website inwoners in meer wijken en dorpen enthousiast maakt.

,,Op die manier kunnen we het aantal inbraken en andere criminele activiteiten verder terugdringen'', poneert VVD-raadslid Mark Strolenberg. ,,Daarmee wordt Hoogeveen veiliger.'' Behalve het voorkomen van inbraken en het melden van misstanden, moeten de WhatsApp-alerts het gevoel van veiligheid onder bewoners vergroten. De kans van slagen, zo leert onderzoek, is vooral afhankelijk van het aantal deelnemers per straat of wijk.

De nationale politie is enthousiast over de WhatsApp-Alert. Volgens Sybren van der Velden, landelijk coördinator woninginbraken, fungeren de groepen als extra ogen en oren in de wijk.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.