Digitalisering kost banen bij rechtbank Noord-Nederland

Een flink aantal medewerkers van de rechtbank Noord-Nederland verliest hun baan. Ze hebben hierover een brief ontvangen van het gerechtsbestuur.

Het gaat vooral om rechtbankmedewerkers met een juridisch-administratieve functie. Volgens een woordvoerster van de rechtbank is maandag aan 157 medewerkers van de rechtbanken in Assen, Groningen en Leeuwarden een brief gestuurd waarin staat of ze hun baan behouden of verliezen. Waarnemend president van de rechtbank Gerard Tangenberg benadrukt dat er geen gedwongen ontslagen vallen.

Door de digitalisering en modernisering van de rechtspraak gaan de komende jaren landelijk veel banen verloren. Eerder is gezegd door het gerechtsbestuur dat bij de rechtbanken in Noord-Nederland tientallen medewerkers hun baan verliezen. ,,Over het exacte aantal kunnen we op dit moment nog geen mededelingen doen. We vinden het belangrijk dat eerst onze medewerkers deze informatie krijgen.”

Sociaal plan

Met de ondernemingsraad en de vakbonden is een sociaal plan gemaakt voor de reorganisatie. Rechters worden benoemd voor het leven en kunnen niet worden ontslagen. Vooral bij de ondersteunende administratieve diensten vallen zware klappen. ,,Boventallige medewerkers gaan een werk-naar-werk-traject in.” Dat betekent dat deze personeelsleden hun huidige functie verliezen en dat wordt geprobeerd om binnen de rechtspraak of een andere organisatie ander werk voor ze te vinden.”

Voorgaande jaren was veel onrust binnen de rechtbanken, omdat zittingen en medewerkers van Leeuwarden en Assen naar Groningen zouden worden verplaatst. Na felle protesten van rechters, regionale bestuurders en tussenkomst van de Tweede Kamer zijn die plannen toen niet doorgegaan. De huidige reorganisatie staat daar los van. Waarnemend rechtbankpresident Tangenberg: ,,Het is geen eenvoudig traject, maar we zullen ons er erg voor inzetten dat alle collega’s van werk naar werk begeleid zullen worden."

De rechtspraak wil meer digitaal gaan werken. De rechtbank Noord-Nederland schrijft op haar website dat het de bedoeling is dat mensen straks vanachter hun computer een rechtszaak starten en het verloop volgen. ,,Alles rondom een rechtszaak kan straks digitaal. Voor professionals wordt het verplicht, particulieren mogen ook nog op papier stukken indienen als zij dat willen. Bepaalde administratieve handelingen hoeven niet meer te worden verricht doordat procedures worden gedigitaliseerd. Daardoor verdwijnen er banen.”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.