Dijkhoff zegt niets toe over gevangenissen

Negen moties in de Tweede Kamer woensdagmiddag tijdens het overleg over de sluiting van gevangenissen. Maar toezeggingen kwamen er niet.

Staatssecretaris Dijkhoff van Veiligheid en Justitie hield voet bij stuk. Hij deed geen enkele toezegging om de acht met sluiting bedreigde gevangenissen, waaronder die in Veenhuizen en Ter Apel, open te houden. ,,Ik kan geen onomkeerbare stappen nemen.”

Banenverlies

Voor het Noorden zou de sluiting van de gevangenissen een verlies van ruim 600 arbeidsplaatsen betekenen. Behalve een van de twee gevangenissen in Veenhuizen en de gevangenis in Ter Apel, zou ook de jeugdgevangenis in Veenhuizen dicht moeten.

Drie weken geleden vond een meerderheid in de Tweede Kamer dat deze kabinetsperiode geen besluit mocht worden genomen over de sluiting van gevangenissen. Die boodschap neemt Dijkhoff mee, maar hij gaat wel door met de uitwerking van de plannen. Dit kabinet zit er nog tot volgend voorjaar en daarna komt de kwestie ongetwijfeld weer op de agenda.

Krimpregio’s

ChristenUnie diende een motie in om krimpregio’s als Groningen en Drenthe te ontzien als er gevangenissen gesloten worden. Dijkhoff: ,,Als ik die omarm dan kan dat een verkeerde indruk wekken. Krimpregio’s zijn een belangrijke factor bij besluiten. Maar ik wil niet de indruk wekken dat in zo’n regio nooit meer iets gebeurt.”

De staatssecretaris wil de gevangenissen sluiten vanwege een overschot aan cellen in ons land. Veel fracties twijfelen aan de aantallen en denken dat problemen bij politie en het Open Ministerie veroorzaken dat er minder criminelen worden opgepakt en veroordeeld. Daar laat Dijkhoff onderzoek naar doen.

Teleurstelling

Zo’n veertig personeelsleden uit Veenhuizen en Ter Apel zaten tijdens het overleg van de vaste Kamercommissie van Justitie op de publieke tribune. Zij keerden teleurgesteld met de bus naar huis. ,,We zijn niet er veel mee opgeschoten”, zo verwoordt voorzitter Karin Landman van de ondernemingsraad van Veenhuizen het gevoel.

De sluiting van de gevangenissen komt binnenkort in de Tweede Kamer aan de orde.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.