Dikke mist rond mogelijke omkoping in Rendo-zaak

,,U gebruikt heel veel woorden, die niet concreet zijn te maken. Uw verhaal is ongrijpbaar. Kom nu eens met iets concreets.’’

De Asser rechtbank twijfelde dinsdag openlijk aan het waarheidsgehalte van het relaas van Richard W. (57) uit Groningen, oud-directeur van energiemaatschappij Rendo in Meppel. Bij de verkoop in 2006 van het leveringsbedrijf van Rendo aan het Belgische Electrabel (tegenwoordig onderdeel van GDF Suez) kreeg Woldomus, het eigen bedrijf van W., 1 miljoen euro van de Belgen.

Omkoping stelt de officier van justitie. Nee hoor, zegt W., ik heb gewoon gewerkt voor dat geld. Het vervelende voor W. is dat niemand zijn verhaal bevestigt. Ook Maus van L. (67) niet. Hij was destijds directeur van Electrabel Nederland en samen met W. smeedde hij het verkoopplan en de ‘bonus’ van 1 miljoen voor W. Van L., die tegenwoordig in Vilamoura in Portugal woont, beriep zich veelal op zijn zwijgrecht.

Miljoen

Bij Rendo was W. verantwoordelijk voor de verkoop van gas en elektriciteit. Na de verkoop zou er voor hem niet veel meer te doen zijn en opperde hij zelf de mogelijkheid mee te verhuizen naar Electrabel. Van L. zou akkoord zijn en voor zijn toekomstige werk zou hij 1 miljoen euro vooruit betaald krijgen.

Op het laatste moment zag Electrabel af van de ‘overname’ van de directeur, want zo zei W., er moest een Electrabeller aan het roer van de Nederlandse verkooptak komen te staan. Daarmee was de uitbetaling van dat miljoen van de baan. Volgens W. besloten Van L. en hij dat hij dan maar ingehuurd moest worden en tot een bedrag van 1 miljoen euro klussen moest uitvoeren.

Rekeningen

Op de financiële administratie van Electrabel kwam vervolgens een stapeltje van zeven nota’s terecht van Woldomus, het bedrijf van W. Daarop stonden verschillende bedragen, bij elkaar precies een miljoen euro. De rekeningen waren niet gespecificeerd. Medewerkers van Electrabel sloegen alarm en vroegen om opheldering, maar kregen die niet van hun baas Van L. ,,Zeer vertrouwelijk’’, kregen ze te horen.

Op de vraag wat W. precies deed voor het geld, kregen de rechters gisteren zeer breedvoerig antwoord, maar ze konden er geen touw aan vast knopen. Niemand bij Electrabel wist iets van een computermodel, waarmee W. grote besparingen voor het bedrijf zou hebben gerealiseerd. En de man die het programma volgens W. maakte, kon zich daar bij de rechercheurs, die onderzoek deden, niets van herinneren. Volgens W. is de man geïntimideerd. De officier van justitie bestreed dit. Hij stelde dat deze R. wel degelijk medeplichtig was en zijn gang naar de rechter had afgekocht met 180 uur dienstverlening en 60.000 euro boete.

De behandeling van de zaak wordt woensdag voortgezet.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.