Directeur Kamp Westerbork snapt ophef over locatiekeus Nacht van de Vluchteling niet

Directeur Dirk Mulder vindt het onterecht dat er kritiek is op het plan om in Kamp Westerbork van start te gaan met de Nacht van de Vluchteling. Vertegenwoordigers van de Joodse gemeenschap zijn verbijsterd over het plan.

,,De relatie met de Holocaust en de positie van hedendaagse vluchtelingen wordt door ons absoluut niet gelegd. Dat zou ook ridicuul zijn”, reageert Mulder. ,,Mensen die nu boos zijn, hebben zich, denk ik, niet goed verdiept in de reden voor Kamp Westerbork om mee te werken aan de Nacht van de Vluchteling.”

Mulder legt uit: ,,In 2019 is het 80 jaar geleden dat Centraal Vluchtelingenkamp Westerbork voor Duitse en Oostenrijkse Joodse vluchtelingen werd gebouwd. Dit is een deel van de bewoningsgeschiedenis van het kamp. De Nacht van de Vluchteling is een activiteit die hierbij stilstaat.”

Onbegrijpelijk

Het plan is om in de nacht van 15 op 16 juni een wandelroute van 40 kilometer op te nemen van het voormalige Kamp Westerbork naar Groningen. Elk jaar wordt zo’n nachtelijk wandeltocht gehouden om stil te staan bij de positie van vluchtelingen. Esther Voet, hoofdredacteur van het Nieuw Israelietisch Weekblad, heeft niets tegen het evenement op zich. Zij noemt de locatiekeus onbegrijpelijk en onverteerbaar.

Zet beeld neer dat niet klopt

Voet heeft er contact over gehad met vertegenwoordigers van het Centraal Joods Overleg. Ook zij kunnen zich volgens haar niet vinden in de locatiekeus. Kamp Westerbork was in de oorlog een doorgangskamp van waaruit meer dan 100.000 Nederlandse Joden zijn gedeporteerd naar concentratiekampen. ,,De Holocaust hoort niet misbruikt te worden om aandacht te vragen voor hedendaagse vluchtelingen. Het zet een beeld neer dat niet klopt en geen recht doet aan de slachtoffers van de genocide.”

Geen inlevingsvermogen

Dat geen relatie wordt gelegd tussen de slachtoffers van de Holocaust en vluchtelingen van nu, zoals directeur Mulder zegt, noemt Voet onzin. ,,Natuurlijk wordt dat verband wel gelegd. Als Dirk Mulder dat niet begrijpt, heeft hij weinig inlevingsvermogen. Ik vraag mij af of hij vooraf contact heeft gehad met de Joodse gemeenschap. Ik denk dat het aan niemand voor is gelegd. Dit ligt heel gevoelig bij de Joodse gemeenschap. Het is gewoon een pr-stunt, waarbij Kamp Westerbork weer even in de schijnwerpers staat.”

Soms andere activiteiten

Mulder blijft erbij dat de ophef nergens voor nodig is. Hij kan zich naar eigen zeggen niet verweren tegen links die er worden gemaakt, maar er niet zijn. ,,De essentie is dat Kamp Westerbork 365 dagen per jaar aandacht geeft aan de geschiedenis van het doorgangskamp en de Holocaust. Daarnaast houden we soms activiteiten met andere thema’s. De Nacht van de Vluchteling is zo’n activiteit.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe