Discolampen en rockmuziek in de kerk

Tijdens de kerkdienst danst iedereen tussen de stoelen op de muziek van elektrische gitaren en drums. De City Life Church (CLC), die pas sinds twee jaar bestaat in Assen, heeft nu ongeveer 120 leden en groeit nog steeds.

Tijdens de kerkdienst danst iedereen tussen de stoelen op de muziek van elektrische gitaren en drums. De City Life Church (CLC), die pas sinds twee jaar bestaat in Assen, heeft nu ongeveer 120 leden en groeit nog steeds.

Nog maar 40 procent van de Drenten noemt zich godsdienstig, berichtte deze krant vorige week maandag naar aanleiding van een onderzoek van het CBS. Dat is onder het landelijke gemiddelde van 51 procent. De meeste religieuze Nederlanders zijn niet-westerse allochtonen en ouderen. De City Life Church in Assen, waar de diensten wel wat op het wereldse uitgaansleven lijken, is een uitzondering op deze statistieken. Onder het groeiende aantal bezoekers van de zondagse diensten bevindt zich een groot aantal twintigers en dertigers: veel jonge ouders met kleine kinderen.

City Life Church

Arnoud Sturing, die samen met zijn vrouw Patrícia voorganger is van de Asser kerk, vertelt enthousiast over zijn gemeente. ,,We hechten veel waarde aan excellence: we willen niet perfect zijn, maar daar wel zo dicht mogelijk bij in de buurt komen. We doen alles graag goed: de muziek bijvoorbeeld, en de aparte kinderdiensten. Maar uiteindelijk maakt de vorm waarin de dienst wordt gegoten niet uit. Ik denk niet dat de muziek en de show afleiden van de kern. De basis staat vast: het Woord van God, Jezus Christus, de geloofsbelijdenis. Daar draait alles om.”

Wie het kerkgebouw aan de Zuidersingel binnenloopt, waant zich in een discotheek. De ruimte is donker, afgezien van kleurige discolampen. Het orgel is half verstopt achter een groot projectiescherm waarop filmpjes worden afgespeeld en liedteksten geprojecteerd. Zowel voor-, tijdens als na de kerkdienst wordt de ruimte gevuld met harde muziek. Zo luid, dat sommige ouders hun kleine kinderen voor de zekerheid maar gehoorbeschermers hebben opgezet. De kerk wil een eigentijdse indruk maken.

Stoffig imago

Sturing: ,,Onze belangrijkste waarden zijn relaties, het samenleven en het geven van praktische voorbeelden. De preek moet niet alleen een theologisch praatje zijn. Iedereen moet het kunnen begrijpen en er niet alleen naar luisteren, maar het ook in praktijk brengen. Mensen hebben vaak een wat stoffig beeld van de kerk. Als ze de City Life Church binnenkomen zien ze de look van de kerk, ze horen de band, en omdat het zoveel verschilt van de kerk die ze van vroeger gewend zijn, neemt dat vooroordelen weg. Die maken plaats voor oprechte interesse. Onze kerk is jong en nieuw. We hebben geen oud zeer door bijvoorbeeld kerksplitsingen en ruzie.”

Discolampen en rockmuziek in de kerk

Tijdens een kerkdienst worden leden overspoeld met lichteffecten en rockmuziek. Mensen dansen, zingen luid mee met de band en bidden hardop. Veel bezoekers worden naar de diensten meegenomen door vrienden. ,,Nieuwe leden zijn vaak mensen die of niet kerkelijk waren, of wel met het geloof zijn opgegroeid, maar door bijvoorbeeld slechte ervaringen geen behoefte meer hebben aan de kerk,” zegt Sturing. ,,Ze lopen wel rond met het idee dat er ‘iets' meer is dan wat we kunnen zien. Ze komen dan vaak via via bij ons terecht.”

Oprechte belangstelling

Sturing denkt niet dat de groei van de kerk stopt als CLC wat ouder wordt. ,,Het uiterlijk van de diensten kan en moet veranderen met de tijd. De kerkgroei kan doorzetten als we in beweging blijven. Onze kracht ligt erin dat we een open groep zijn en een sterk welkomstteam hebben. Iedereen wordt gezien. Dat is niet gedwongen of opdringerig, maar oprechte belangstelling. Mensen voelen zich prettig bij die saamhorigheid in deze individualistische tijd.”

Niet iedereen die in de kerk komt kijken voelt zich er thuis. ,,Dat hoeft ook niet. Elke kerk heeft haar eigen identiteit en elke kerk is goed,” zegt Sturing vol overtuiging. ,,Eenheid doe je samen, dat betekent elkaar respecteren en iedereen een eigen thuis gunnen. Traditionele kerken met leden die gemiddeld wat ouder zijn, moeten ook niet hun identiteit aanpassen en harde muziek draaien, enkel om meer leden te trekken. We zijn ook niet de enige kerk die tegen de stroom van ontkerkelijking in groeit. Uiteindelijk bouwen we allemaal aan één kerk.”

De City Life Church heeft inmiddels goede contacten met de andere kerken in Assen. ,,Dat wilden we heel graag. Wij zijn niet beter dan andere kerken, we zijn gewoon een aanvulling op het geheel. Uiterlijk is maar smaak.”

Foto's: Marcel Jurian de Jong

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.