Discussie boerencampings nog niet verstomd

Door het strak handhaven van de regels voor boerencampings dreigt de kleine camping uit het recreatieve aanbod te verdwijnen. Vanuit die veronderstelling wordt er in de gemeenteraad van Aa en Hunze opnieuw gepraat over de toekomst van boerencampings.

Aanleiding is het feit dat camping Liebe in Anderen de deuren zou moeten sluiten. Het gemeentelijk beleid is sinds 2009 dat boeren een minicamping mogen openen als nevenactiviteit. Eis is wel dat de eigenaar praktiserend boer moet zijn.

Uiterlijk vijf jaar na stopzetting van de agrarische activiteiten moet ook de camping sluiten. Als die regel wordt toegepast is camping Liebe nu al over tijd. Maar omdat het dorp Anderen de kleine camping graag wil houden ter ondersteuning van de toeristische aantrekkingskracht wilde een raadsmeerderheid graag weten of er toch een mogelijkheid is om de camping open te laten. Tot twee keer toe heeft het college van B en W inmiddels uitgelegd dat er juridisch onheil te verwachten valt als er een uitzondering wordt gemaakt voor de boerencamping in Anderen. Andere minicampings die gestopt zijn kunnen geld gaan claimen en andere die nog moeten stoppen moeten dan ook gelegaliseerd worden.

Met name de PvdA maakt zich sterk voor een wijziging van het beleid uit vrees dat er straks geen kleine campings meer over zijn. De gemeente wil een divers aanbod voor de toerist en recreant. De laatste tijd is wel duidelijk geworden dat de kleine camping niet meer zo in trek is. Er gaan er meer dicht dan er bij komen. De fractie heeft uitgezocht dat het risico van een succesvolleg schadeclaim erg klein is en dat een generaal pardon voor de boerencampings voor vijf minicampings behoud betekent. Tegelijk wordt betoogd dat de meeste andere Drentse gemeenten veel coulanter zijn dan Aa en Hunze.

Aan de andere kant worden de messen gescherpt door de Recron en ook het Toeristisch Platform Aa en Hunze (Toeplah), dat de belangen van de recreatiesector in de gemeente behartigt. Die staan op het standpunt dat de gemeente niet naar believen het beleid kan veranderen als het even niet uitkomt. De boerencampings moeten boerencampings blijven en anders moeten ze gaan voldoen aan alle eisen die ook aan de gewone campings worden gesteld. Vanavond moet duidelijk worden in hoeverre de gemeenteraad het beleid wil aanpassen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.