Een raadsmeerderheid ziet niks in het voorstel voor de herinrichting van Roden-Zuid. Een rondweg vanaf Norgerweg tot de Maatlanden en verhuizing van de sportverenigingen lijken te sneuvelen.

Het plan Roden-Zuid omvat een hoop en dat blijkt bij de beeldvormende vergadering ook meteen het grote knelpunt. Het college wil de onderdelen wonen, sport, water en verkeer in één plan gieten. Op al die gebieden zijn voorkeuren geformuleerd, nog zonder financiële onderbouwing. Van de raad willen burgemeester en wethouders een go voor verder onderzoek.

Voorkeuren liggen uit elkaar

Maar de voorkeuren van raad en college blijken ver uit elkaar te liggen. Concreet wil het college op korte termijn beginnen met het bouwen van huizen rondom de Blakenvelderhoeve. Daarnaast wil b en w onderzoek doen naar de aanleg van een nieuwe rondweg tussen Maatlanden en Norgerweg, het concentreren van de sportverenigingen op een nieuwe locatie in het plangebied en de inrichting van een waterberging rondom de Steenbergerloop.

Alleen dat laatste kan op algemene goedkeuring rekenen. Een raadsmeerderheid ziet niks in het verhuizen van de korfbal-, tennis- hockey- en voetbalvereniging. Ook de aanleg van een rondweg om de verkeersdruk in het centrum te verlagen ziet een meerderheid niet zitten. Onder andere Gemeentebelangen en CDA pleiten voor het loskoppelen van dit onderwerp van het totale plan.

Behoud Hullenbos

De duofractie PvdA/GroenLinks is tegen grootschalige woningbouw in Roden-Zuid. Lijst Groen Noordenveld is absoluut niet te spreken over hoe inwoners bij de plannen worden betrokken. ,,Wij oordelen over een plan van 20 december. Op 22 en 25 maart zijn bewonersbijeenkomsten geweest, maar die inbreng is niet verwerkt”, zei Tineke Nieboer. Ook verschillende insprekers gaven aan niet op tijd bij de ontwikkelingen betrokken te zijn.

Ook insprekers uitten hun zorgen over de herontwikkeling van Roden-Zuid. Zo klonk vanuit de RAS-dorpen de angst dat Roderesch bij Roden wordt aangeplakt in de toekomst. 160 omwonenden schreven de gemeente na een flyeractie om te pleiten voor het behoud van het Hullenbos.

Donderdag verder

Wethouder Kosters bleef erbij: ,,Het is van belang het totale gebied te beschouwen. Op het moment dat je zegt: we halen dingen uit het plan - dat was juist niet het voorstel.” Eén avond praten over het ingewikkelde plan bleek lang niet genoeg. Donderdag moet blijken of de raadsfracties onderling tot overeenstemming kunnen komen. Over een paar weken is besluitvorming gepland.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe