Dit buizerdkuiken viel uit zijn nest maar werd van de dood gered

Vogelaar Kees van der Klauw (68) heeft zich de afgelopen weken over een uit het nest gevallen buizerdjong in het Drents-Friese Wold ontfermd.

Op 16 juni kreeg Van der Klauw een telefoontje van een kennis. De man vond een buizerdkuiken onderaan een nest. Of de vogelaar iets voor het dier kon betekenen? ,,Niet ver van het nest zit een dassenburcht en er is ook een boommarternest vlakbij, daar moest hij niet aan ten prooi vallen.”

Terugzetten in het nest was geen optie. ,,Hij was vanaf dertig meter hoogte gevallen dus het was een klein wonder dat hij überhaupt nog leefde”, legt Van der Klauw uit.

Buizzie het buizerdkuiken

Het kuiken maakte volgens een inschatting van de vogelaar de grootste kans op overleven wanneer hij dicht bij zijn ouders zou blijven. Van der Kauw bouwde daarom zelf een nest door een plastic mand met takken te bekleden en deze op vier meter hoogte aan een naastgelegen boom te bevestigen. ,,We hebben het nest goed gecamoufleerd, anders zou een havik hem ook nog kunnen pakken. Alleen voor de ouders lieten we een kleine opening open.”

Of die ouders, hoog bovenin de boom, hun jong zouden voeren was maar de vraag. Drie maal daags bezocht de vogelaar het jong, dat hij liefkozend Buizzie noemde. ,,Ik vroeg vrienden en familie of ze muizen en mollen voor me wilden achterhouden. Heel af en toe nam ik een eendagskuiken voor ‘m mee.”

‘Als hij mij ziet aankomen begint hij al van verre te roepen’

Al snel bleken de ouders hun jong niet vergeten te zijn. ,,Hij werd regelmatig wat bijgevoerd”, vertelt Van der Klauw. ,,Dat contact met zijn ouders is erg belangrijk. Zij kunnen hem leren waar, hoe en waarop hij moet jagen.”

Nog twee maal per dag neemt Van der Kauw een kijkje bij het nest. ,,Dan ziet ‘ie mij aankomen en begint hij al van verre te roepen. Hij laat zich alleen maar zien als ik alleen kom. Hij begint nu het instinct te ontwikkelen dat hij wat schuwer wordt.”

Een week geleden vloog de jonge buizerd voor het eerst uit. ,,In de winter zal het prooiaanbod afnemen. Zolang hij hier nog zit hou ik hem in de gaten."

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.