Dit is het nieuwe clubhuis van No Surrender

Een paar honderd meter over de Duitse grens bij Ter Apel heeft motorclub No Surrender Emmen een nieuw clubhuis gebouwd.

Aan het einde van een hobbelig asfaltweggetje staat de boerderij van een clublid. Een deel van de schuur is verbouwd tot clubhuis. No Surrender-voorman Henk Kuipers leidt rond. Bar, zitjes, met hout afgetimmerde wanden en een piano. ,,Je ziet wel dat we dit niet in een paar dagen hebben gebouwd.” Dagblad van het Noorden nam een kijkje in het nieuwe clubhuis. Bekijk de video onder dit bericht.

'Altijd op onze hoede'

Kuipers wil zeggen: No Surrender was voor de inval in het clubhuis in Emmen twee weken geleden, al bezig met een nieuw clubhuis. Had hij die inval verwacht? ,,Al enkele jaren. We zijn altijd op onze hoede.”

Politie en justitie vielen 13 januari het clubhuis op het industrieterrein in Emmen binnen. Uit telefoontaps zou blijken dat er harddrugs werden gebruikt en verhandeld en clubleden die zich niet hielden aan de regels van No Surrender zouden zijn mishandeld. Voorman Kuipers vraagt zich af waarom de politie niet heeft ingegrepen als er grootschalige drugshandel en mishandelingen zijn gepleegd.

Justitie deelde na de inval mee dat er sporen van harddrugs zijn gevonden. Het houten clubhuis is vorige week op last van de burgemeester gesloopt. Sindsdien komen leden van het chapter Emmen van No Surrender samen in het clubhuis in Duitsland. De politie houdt hen in de gaten, weet Kuipers. ,,Die komt twintig keer per dag langs. We zijn op het terrein van ons lid.”

Schadeclaim

Advocaat van de motorclub Roy van der Wal heeft bezwaar aangetekend tegen de inval en de sloop van het clubhuis. ,,Er was onvoldoende tijd om de sloop te voorkomen. De gemeente heeft zich op het spoedeisende karakter van de operatie beroepen. Dat was er niet.” Hij is van plan een schadeclaim in te dienen.

Henk Kuipers laat zich terugrijden naar Klazienaveen. Hij is zijn rijbewijs kwijt, sinds hij in september 2014 is betrapt op motorrijden met drank op. Vandaag moet hij voorkomen bij de politierechter in Assen. Kuipers erkent dat hij had gedronken, maar bestrijdt dat hij reed. ,,Ik heb mij door een ander lid naar huis laten brengen.”

Politie en justitie in het Noorden zitten No Surrender de laatste tijd flink op de huid. In Groningen zijn zes personen opgepakt nadat een oud-lid was mishandeld en in Glimmen in ondergoed uit de auto zou zijn gezet. Gisteren is één verdachte vrijlaten. De rechtbank in Assen bepaalde gisteren dat een 50-jarig lid uit Nieuw-Amsterdam vast blijft zitten. Hij wordt verdacht van handel in cocaïne, xtc-pillen en speed.

Dagblad van het Noorden nam een kijkje in het nieuwe clubhuis. Bekijk de video hieronder.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.