'Dit is waanzin, en dan ben ik ook nog ridder... een ridder', snikt Mieke

Een ridder ben je van binnen. Maar soms word je ook echt tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau benoemd. Mieke Ceelen (77) uit Rolde en Herman Bröring uit Gieten overkwam dat vrijdag. De boodschap werd via een groot scherm voor de deur afgeleverd.

Met haar hand voor de mond luistert de 77-jarige Mieke Ceelen, haar man houdt haar stevig vast bij de schouders, naar burgemeester Anno Wietze Hiemstra. Ze staat op de oprit voor haar woning in Rolde.

De burgervader van Aa en Hunze is deze vrijdagochtend niet zelf aanwezig. Hij spreekt Ceelen toe in een videoboodschap die wordt geprojecteerd op een scherm van zeven vierkante meter groot. Het geluid galmt door de wijk in Rolde, wat weer bekijks van tal van buurtgenoten trekt. Ceelen is overdonderd door de boodschap van Hiemstra.

Ceelen hoort Hiemstra vertellen hoe het ‘omzien naar de ander’ als een rode draad door haar carrière loopt. ,,Voor mensen die een steuntje in de rug kunnen gebruiken ben jij een strijdmakker én een luisterend oor.”

Verbazing

,,Hoe weet hij dat allemaal”, stamelt ze tegen haar man die haar hand inmiddels heeft vastgepakt. Burgemeester Hiemstra heeft even daarvoor alle verdiensten van Ceelen opgesomd. Zoals Statenlid voor de PvdA, zette zij zich in voor kwetsbare groepen en voor de emancipatie van allochtone vrouwen.

Maar Ceelen is ook mede-oprichter van Omzien naar Elkaar, de vrijwilligersorganisatie die tot doel heeft om te voorkomen dat mensen vereenzamen. En dan, als het hoge woord er uit is (Ceelen is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau) volgen wat kleine tranen. ,,Dit is waanzin”, stamelt ze. ,,En dan ben ik ook nog ridder geworden. Ridder.” De verbazing klinkt door haar stem.

Een uurtje daarvoor overkwam dat hoogleraar Herman Bröring uit Gieten ook. De professor bestuursrecht aan de Rijksuniversiteit Groningen was in de heilige overtuiging een belangrijke ‘conference call’ te hebben met collega’s. Plots brak daar burgemeester Hiemstra bij in. Of hij wel even naar buiten wilde komen, waar Hiemstra ook Bröring zijn Koninklijke Onderscheiding via de video overhandigde. ,,Die zal ik je later komen overhandigen”, vertelde de burgemeester, die een oranje stropdas droeg, er bij. loading

Bröring werd door de burgemeester geroemd om zijn tomeloze inzet. Bijvoorbeeld in het gaswinningsdossier, maar ook zijn inzet rondom de windmolens in Drenthe en Groningen en zijn hulp bij Camping Anloo werden geroemd door Hiemstra.

Superblij

,,Nu heb je zelf genoemd dat alleen ijdele mensen een Koninklijke Onderscheiding krijgen. Dus je bent nu zelf toch wel ijdel of je bent een uitzondering op de regel. Hoe dan ook is het je van harte gegund”, zei Hiemstra tegen Bröring die van oor tot oor straalde. ,,Ik ben in ieder geval superblij”, vertelde de 60-jarige hoogleraar.

De onderscheiding en de oorkonde krijgen zowel Ceelen als Bröring op een later tijdstip. Wel had de gemeente gebak en een mooie bos bloemen voor de beide ridders.

Ook hoogleraar Bröring was volledig verrast, zei hij na de videotoespraak bij zijn huis in Gieten. ,,Hier ben ik mooi te pakken genomen”, zei de 60-jarige ridder. ,,Het is een ware verrassing.” Even pakt hij de laptop waar zijn collega’s van de universiteit de toespraak op volgden er even bij. ,,Dank jullie wel en bedankt voor de felicitaties. Dan ga ik nu even een taartje eten.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe