In Groningen en Drenthe zijn in januari een derde meer woningen verkocht dan een jaar geleden. Kopers durven weer. Dagblad van het Noorden onderzocht op Funda wat je voor 225.000 euro – de gemiddelde Nederlandse woningprijs – kunt aanschaffen in het Noorden.

De potentiële koper in de stad Groningen moet er tegenwoordig als de kippen bij zijn. Een huis staat er gemiddeld nog maar 42 dagen te koop, terwijl het landelijk gemiddelde 102 dagen bedraagt. Hoewel de huizenmarkt in Groningen na die van Amsterdam de grootste dynamiek van het land kent, is de gemiddelde woningprijs met ruim 170.000 euro nog altijd zeer bescheiden. ,,Dat komt door het grote aantal kleine appartementen'', verklaart NVM-makelaar Jan Palland.

loading loading

'Uitzicht' over de stad
Voor 225.000 euro kun je in de stad een driekamerwoning van 67 vierkante meter aan Het Hout bemachtigen, een stoere woontoren vlakbij Ikea. De advertentie op Funda belooft een ‘prachtig uitzicht over de stad Groningen'. Maar dan wel op de verkeerde kant: het winkelgebied aan het Sontplein. Het appartement is nog geen tien jaar oud. Dat betekent bijna per definitie dat er een open keuken in zit. Deze is ruim genoeg voor een zithoek en een eettafel, maar het houdt niet over. Verder telt het appartement twee slaapkamers. Afgaande op de foto's oogt de badkamer gedateerd. Houd dus rekening met een extra investering van enkele tienduizenden euro's. Die kan tegenwoordig niet meer worden meegefinancierd. Wie alleen of met z'n tweetjes is, kan prima uit de voeten in Het Hout. Met kinderen is het simpelweg te klein.

loading loading

Feest in Pekela
Dan kun je beter zoeken in Oude Pekela, de goedkoopste gemeente van het land. Hier kost een woning gemiddeld 125.000 euro, een ton minder dan het landelijk gemiddelde. Het betekent dat je voor 225.000 euro veel huis kunt kopen. Neem Parklaan 5A, een ‘zeer royaal vrijstaand woonhuis met aangebouwde praktijk/werkruimte'. Het klinkt te mooi om waar te zijn, maar dat is het niet. De woning op loopafstand van het dorpscentrum telt liefst dertien kamers. Trekkers zijn de open haard en de schuifpui naar de tuin. Helemaal dolletjes is het souterrain van 50 vierkante meter met een complete bar en zithoek. Wie van een feestje houdt kan hier helemaal uit z'n dak gaan. Kortom, waar vind je zo veel ruimte voor zo weinig geld?

loading loading

Plaats voor een legertje oldtimers
Toch zijn er plaatsen waar je in deze prijscategorie nog meer woonoppervlakte kunt scoren. In het Drentse Mondengebied liggen kasten van huizen op gigantische kavels. Hou daarbij wel in het achterhoofd dat het open landschap wordt bedreigd door plaatsing van grote windmolens. Zuiderdiep 272 in 2e Exloërmond met het monumentale gazon ervoor is sowieso een plaatje. De kavel is liefst ruim 4300 vierkante meter groot. Zou het smeedijzeren paardenspan bij de vraagprijs zijn inbegrepen? Die vraagprijs ligt met 239.000 euro ietsje hoger dan het gemiddelde, maar blijft voor velen betaalbaar. Bij zo'n grote boerderij verwacht je voor zo'n bedrag natuurlijk wel wat achterstallig onderhoud. Dat is inderdaad het geval. Laat de handen wapperen, kwak die keuken eruit, evenals de schrootjes en andere oude meuk. Na vijf jaar doorpezen ben je dan wel de trotse bezitter van een unieke woonboerderij met inpandige schuur waar je een leger aan oldtimers kunt stallen.

Kooplui en krapte
Ter vergelijking: kom daar eens om in Amsterdam. Wie vanuit het Noorden voor studie of werk ernaartoe moet en een stulpje zoekt binnen de ringweg kan zijn borst nat maken. Je kunt een bod uitbrengen op Ten Katestraat 18-4. Op straatniveau zit de dagmarkt, dus overlast van schreeuwende kooplui moet op de koop worden toegenomen. Auto parkeren voor de deur kun je uiteraard ook wel vergeten. Als je eenmaal vier nauwe trappen naar boven bent geklommen, kom je in een verbouwde zolder van krap 39 vierkante meter. Net genoeg voor een woonkeuken en slaapkamertje.

Het prijsopdrijvend kroonjuweel van dit optrekje bevindt zich op het dak: een heus terras. Van alle fopspenen van de oververhitte Amsterdamse woningmarkt is deze met stip de grootste. Aan een dakterras heb je negen maanden niets. En de overige drie ook niet: of je waait er weg of je verbrandt er levend in de zon. Valt ook helemaal niets te beleven op die Amsterdamse daken, want voor uitzicht zit je te laag. Reken er niet op dat je voor 225.000 euro raak schiet. Bied gerust 25.000 euro meer, want overbieden is de norm.

loading loading

Verkassen naar Assen
Dat hoef je in Assen nog niet te doen, maar de woningmarkt in de Drentse hoofdstad is wel de beste van de hele provincie, weet Wim Stuursma, persvoorlichter NVM Drenthe. ,,Vooral appartementen en eensgezinshoekwoningen en tussenwoningen doen het goed.''

In de wijk Kloosterveen kun je zelfs voor minder dan de richtprijs een keurige hoekwoning met zes kamers aan de Laurierstraat 58 bemachtigen. Compleet met garage, tuin en schuur. Niet echt sfeervol, maar wat wil je ook voor 209.500 euro? Voordeel is ook dat het huis al leeg staat, dus je kunt er zo in.

loading loading

Rustiek bevingsgebied
Wie een gokje wil wagen moet naar het aardbevingsgebied. In dit nog altijd ondergewaardeerde wierdenlandschap met zijn middeleeuwse kerkjes kun je nog tegen iets speciaals aanlopen. Zoals een ‘rustiek landhuis' met zeven kamers aan de Dorpsweg 10 in Westeremden en een ‘fraai aangelegde siertuin van 1250 vierkante meter' met een vrijstaand prieel. Van de vraagprijs van 250.000 euro kun je vast en zeker nog wel iets afsnoepen, want het huis staat al langer dan zes maanden te koop. Als de aardbevingsmalaise voorbij is zetel je als een koning in een van de mooiste dorpen op het Hoogeland.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe