Dit weekend: volop vallende sterren

Dit weekend is er een verhoogde kans om vallende sterren te spotten. Alleen het weer kan nog roet in het eten gooien. Gert Kieft, mede-eigenaar van Planetron Dwingeloo, vertelt waarom deze bijzondere ‘regenbuien’ nu in Nederland te zien zijn.

Zijn het daadwerkelijk vallende sterren die ik zie?

„Nee, wat je ziet is stof en gruis. Het zijn geen sterren, die vallen. De aarde beweegt rond de zon en komt halverwege in aanraking met stukjes stof en gruis afkomstig van de komeet Swift-Tuttle. Deze stukjes verbranden in de dampkring en dat is wat wij zien als vallende sterren.”

Is het een jaarlijks terugkerend fenomeen?

„Ja, dit is een soort vooraankondiging van de zogeheten jaarlijkse Perseïdenzwerm. Het gaat de hele avond en nacht door. Zelfs nu vindt het plaats, maar je ziet het niet door het daglicht. In augustus bereikt dit het hoogtepunt en is er nóg meer te zien. Dan kun je wel tientallen sterren per uur zien vallen. Veel intenser.”

Heeft het Planetron dan ook meer bezoekers?

„We hebben sowieso meer bezoekers omdat er in deze periode veel toeristen in Drenthe zijn. We hebben in augustus sterrenkijkavonden bij het Planetron. We adviseren belangstellenden om deze vooraf te reserveren.”

Hoe kan ik een sterrenregen het beste waarnemen?

„Neem gewoon een stoel en een glaasje wijn mee naar buiten, ga lekker achterover zitten en kijk. Dan is de kans groot dat je iets gaat waarnemen. Neem je een sterrenkijker mee, dan is het puur geluk als je iets ziet. Met het blote oog zie je meer, omdat je een grotere kijkhoek hebt. Door de kleinere kijkhoek van een telescoop heb je minder overzicht. Je moet maar net de goede kant op kijken.”

Kan ik een wens doen als ik een vallende ster zie?

„ Dat kan altijd, maar ik geef geen garantie dat het uitkomt. Ze zeggen altijd: doe je ogen dicht en weer open. Zie je de vallende ster nog steeds, dan mag je een wens doen. De kans dat je ’m nog ziet als je je ogen open doet is erg klein, want het vallende ster-moment is veel te kort. Wil je van de vallende ster genieten, hou dan lekker je ogen open.”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.