,,Pijn en angst en verdriet zullen altijd in mijn leven zijn, er gaat geen dag voorbij dat ik geen last hebt van de gebeurtenissen van vroeger”, zei een jonge vrouw uit Erica woensdag in het gerechtshof in Zwolle. Haar vader (53) wordt ervan verdacht dat hij zijn dochter tussen haar vierde en twaalfde jaar meerdere malen per week seksueel misbruikt heeft.

De man werd door de rechtbank in Assen schuldig bevonden aan langdurig, ernstig misbruik van zijn kind. Op de zitting in Zwolle bleek dat ondertussen nog een meisje aangifte tegen hem heeft gedaan. Zij logeerde vaak bij het gezin, totdat de verdachte en zijn vrouw gingen scheiden. De man zou ook met haar ontucht hebben gepleegd.

Volgens de dochter stopte het misbruik bij haar toen zij ongesteld werd. ,,Dat meisje is zes jaar jonger dan ik. Toen mijn vader bij mij stopte, is het bij haar begonnen. Twee jaar later is mijn vader door mijn moeder het huis uitgezet. Op dat moment is het misbruik bij dat andere meisje gestopt.”

Verhoord over nieuwe aangifte

De man is al door de politie verhoord over de nieuwe aangifte. Hij ontkent alle beschuldigingen. Of hij wordt vervolgd, is volgens de advocaat-generaal van het Openbaar Ministerie voor zover bekend nog niet besloten.

Het draaide op de zitting woensdag om het misbruik van de dochter. De vader is het niet eens met de veroordeling en de straf van de rechtbank. Daarom is hij in beroep gegaan. De man blijft erbij dat de ontucht die hij pleegde bij zijn dochter veel minder ver ging dan zij heeft verklaard. Ook was de periode volgens hem veel korter. ,,Het is over een periode van twee jaar gebeurd. Niet langer. Het begon met kusjes op de buik en daarna ging het over tot wrijven en likken over haar geslachtsdeel.”

Mocht het niet tegen mama zeggen

De verdachte, die niet meer in Erica woont, erkent dat hij tekort heeft geschoten als vader en dat het nooit had mogen gebeuren. De vader geeft ook toe dat hij tegen zijn dochtertje heeft gezegd dat zij het niet tegen mama mocht zeggen. Het meisje kwam met haar verhaal naar buiten toen zij een vriendje kreeg. Ook aan haar mentor, haar beste vriendin en haar moeder heeft zij verteld wat haar is overkomen.

De advocaat-generaal zei dat zij geen enkele twijfel heeft aan de verklaring van het slachtoffer. ,,Haar verhaal is tegen iedereen consistent. Het wordt ook niet groter gemaakt dan het is. Ze zegt ook wat er niet is gebeurd. Het gaat om seksueel misbruik over een zeer lange periode tussen januari 2002 en december 2011. Ze is misbruikt in haar eigen huis, door haar eigen vader. In geen enkele kamer was zij veilig. Hij zegt dat hij spijt heeft. Maar ik voel het niet zo. Hij neemt maar voor een klein gedeelte verantwoordelijkheid voor zijn daden.”

Opnieuw vier jaar cel geëist

Tegen de man is vier jaar gevangenisstraf geëist, waarvan een jaar voorwaardelijk en verplichte behandeling. Die straf kreeg hij ook door de rechtbank opgelegd. Zijn advocaat Wilko ten Have vindt dat alleen minder vergaande ontucht van twee jaar bewezen kan worden. Hij wees erop dat de man vrijwillig in behandeling is gegaan. ,,Er moet ook rekening mee gehouden worden dat hij te maken heeft gehad met bedreigingen en intimidaties. Hij is zijn baan kwijt geraakt en er werden eieren tegen zijn huis gegooid.”

De man zei in zijn laatste woord dat hij zijn oprechte excuses wil aanbieden aan zijn dochter en ex-vrouw. Het gerechtshof doet over twee weken uitspraak.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe