Domesta: zonnepanelen gratis voor huurders

Woningcorporatie Domesta gaat vanaf maandag een grote groep huurders gratis zonnepanelen aanbieden. Die leveren huurders maandelijks minimaal 30 euro besparing op.

Domesta bood sinds dit jaar al energiebesparende pakketten met zonnepanelen en eventueel zonneboilers tegen kostprijs aan huurders aan. Die moesten de huurders in tien jaar tijd terugbetalen. Volgens woordvoerder Klaas Kregel bleek die constructie voor veel huurders nog een brug te ver. ,,Veel huurders, zeker die met een krappere beurs, zagen dit als een risico. Ze vroegen zich af of ze de investering er wel uit zouden halen.’’

Gratis beschikbaar

Om die reden heeft Domesta, dat ongeveer negenduizend woningen verhuurt in Zuid-Drenthe, nu besloten om de zonnepanelen voor een aanzienlijk deel van het woningbestand gratis beschikbaar te stellen. Voorwaarde is wel dat het huis zich hier voor leent. ,,We hebben een bestand met daarin ruim vierduizend woningen waarvan het dak geschikt is. Wanneer huurders via onze website een aanvraag indienen, komt er een monteur langs om de mogelijkheden te bekijken. Het gaat ook om de zonligging en om storende factoren in de omgeving, zoals schaduw door grote bomen of omliggende gebouwen.’’ De 170 huurders die al van de ‘oude’ regeling gebruik maakten, krijgen het reeds afbetaalde geld terug.

Volgens Kregel is het belangrijkste motief voor de gratis zonnepanelen het drukken van de woonlasten. ,,Dat is echt hét speerpunt in ons ondernemingsplan. Alleen is het lastig om de inkomend van huurders te beïnvloeden. Een van de gemakkelijke manieren om dit te doen, is door te besparen op de energielasten.’’ Bijkomend voordeel is dat de huurwoningen een beter energielabel krijgen.

Eengezinswoningen

Voorlopig geldt de actie alleen voor bewoners van ééngezinshuizen met daken die veel zon vangen. Domesta wil huurders van huizen die niet geschikt zijn voor panelen ook mee laten profiteren, maar heeft daarvoor nog geen concrete maatregelen. Wel roept de corporatie huurders met goede bespaar-ideeën op zich te melden.

Wanneer huurders massaal gebruik maken van de nieuwe regeling, kan die Domesta flink op kosten jagen. Volgens Kregel kost het aanbrengen van de zonnepanelen zo’n 2500 euro per woning. Wanneer vierduizend huurders gebruik maken van de regeling, dan kost dat 10 miljoen euro.

Domesta is overigens niet de eerste Drentse corporatie die gratis zonnepanelen aanbiedt. De corporatie Woonborg, die zo’n 4800 woningen verhuurt in Aa en Hunze, Tynaarlo, Noordenveld en Haren, maakte vorige maand al bekend dat het 1100 huurders gratis zonnepanelen kunnen krijgen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.