Dominee Harm van Lunzen keert terug in Oringer kerk

Harm van Lunzen. Foto: Historische Vereniging Carspel Oderen

Dominee Harm van Lunzen keert op 13 oktober terug naar de kerk in Odoorn.

Niet in hoogsteigen persoon, want deze zielenhoeder is inmiddels al een halve eeuw niet meer onder ons. Nee, het gaat om zijn portret uit 1932, dat altijd heeft gehangen in de pastorie van Odoorn. In maart ontving de Historische Vereniging Carspel Oderen dit doek van de familie van huishoudster Lammie Smidt. De vereniging vindt dat het schilderij thuishoort in de kerk, waardoor de dominee min of meer zijn weg thuis weer heeft gevonden.

(tekst gaat door onder de foto)

loading

Het schilderij wordt onthuld door de 92-jarige mevrouw Wip Eerenstein-Weggemans en Ina Oosterveld-Smidt (tantezegger van Lammie Smidt). Mevrouw Eerenstein heeft Van Lunzen goed gekend en zijn kerkdiensten trouw bezocht. Ze woonde vroeger met haar man Willem, die jarenlang de kerkklokken luidde, pal naast de kerk.

Tijdens een speciale dienst wordt er stilgestaan bij de rol van de kerk in het dorp Odoorn en natuurlijk over Van Lunzen zelf. Hij werd in 1897 geboren in het Drentse Zuidwolde en kwam vanuit Hoorn in 1935 naar Odoorn. Hij bleef zijn hele leven vrijgezel. Als redacteur, administrateur en financier stak hij veel energie in het op groen papier gedrukte kerkkrantje, dat tot in de verre omtrek populair was. In zijn preken hief hij regelmatig de waarschuwende vinger voor de opkomst van facisme en nationaal-socialisme in Duitsland.

Harm van Lunzen was op donderdagavond 30 oktober 1969 op pad om handtekeningen te verzamelen tegen onrecht jegens Papoea’s in Nieuw-Guinea. Bij het oversteken van de N34 werd hij ter hoogte van hotel De Zietak geschept door een auto.

De dienst begint om 10.00 uur.

menu