Domper voor bedenkers Fietsen op de Rails: 'Provincie wil niet meebetalen'

Erik Hendriks van Vlinderparadijs Papiliorama bij Havelte is zwaar teleurgesteld. De provincie lijkt niet te willen bijdragen aan het project Fietsen op de Rails.

Hendriks en mede-initiatiefnemer Jelle Kootstra hebben de provincie om 65.000 euro subsidie gevraagd. Met dat geld willen ze elk van hun ‘railfietsen’ voorzien van een tablet. Gps-signalen moeten de tablets van toeristische informatie voorzien. Zodra een fietser een bezienswaardig punt op de route passeert, krijgt hij er via de tablet tekst en uitleg bij.

Maar het systeem lijkt er niet te komen, voorlopig niet althans. De provincie wees het subsidieverzoek in november af. Hendriks en Kootstra tekenden bezwaar aan. De provinciale bezwarencommissie boog zich daar deze week over. Het verloop van de zitting maakte Hendriks niet optimistischer. ,,De provincie ziet er de waarde gewoon niet van in.”

Smalspoor tussen vlindertuin en oorlogsmuseum

Hendriks’ partner Jelle Kootstra is schaapherder en runt daarnaast in Uffelte een klein oorlogsmuseum. Het is gewijd aan wat tijdens de bezetting allemaal in het Holtingerveld is gebeurd. Het tweetal heeft smalspoor aangeschaft: rails die niet hoeven te worden gefundeerd. Die is, over een afstand van een kleine drie kilometer, inmiddels uitgelegd tussen het museum en de vlindertuin.

Ze kochten ook kiepkarren, die eerder dienst hebben gedaan in Tsjechische zoutmijnen, respectievelijk in de veenwinning in Duitsland. Reestmond voorziet de karren van onder meer trappers en remmen. Natuurliefhebbers en toeristen kunnen in de karren het Holtingerveld doorkruisen.

Ingebruikname op 21 maart

Donderdag 21 maart rijden de eerste ‘railfietsen’ in het Holtingerveld. Maar zoals het er nu uitziet zonder tablets. Hendriks baalt: ,,De provincie vindt de toeristische en culturele meerwaarde van Fietsen op de Rails dermate klein dat een subsidie niet past in haar beleid.”

Volgens hem vindt de provincie de aanschaf van de tablets ook wat overdreven. ,,Ik heb te horen gekregen: ‘waarom zet je er niet gewoon bordjes met een QR-code?’ Maar we hebben het hier wel over een Natura 2000-gebied. Daar mag je helemaal geen bordjes plaatsen. Routekaartjes zijn ook geen optie. Dat geeft alleen maar rommel.”

Wél steun Staatsbosbeheer, gemeente en Defensie

Eerder gaven onder meer Staatsbosbeheer, de gemeente Westerveld en het ministerie van defensie wel hun steun aan het fietsproject. Hendriks: ,,Zij betalen niet mee, maar staan bijvoorbeeld wel toe dat wij om niet van hun grond gebruikmaken. Dat is best een substantiële bijdrage. Dat de provincie nu niet thuisgeeft is een zware teleurstelling. Ook de culturele waarde van het terugbrengen van rails in dit gebied ziet ze niet.” De Duitsers gebruikten tijdens de oorlog ook rails om in het Holtingerveld hun vliegveld aan te leggen.

Uitspraak bezwarencommissie over vier tot vijf weken

Woordvoerster Amarins van der Feen bevestigt dat de provincie Drenthe het subsidieverzoek in eerste instantie heeft afgewezen omdat ze ‘de culturele component te weinig aanwezig’ vond in de plannen van Hendriks en Kootstra. ,,We vinden het Fietsen op de Rails ook onvoldoende vernieuwend.” De bezwarencommissie doet naar verwachting over vier tot vijf weken uitspraak, laat ze weten.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.