Doorbraak voor snel internet Borger-Odoorn

De gemeente Borger-Odoorn stelt 200.000 euro beschikbaar om 1440 huishoudens in de gemeente van snel internet te voorzien. De Rabobank doet er nog eens 100.000 euro bij.

Daarmee is het gat van drie ton waar de stichting Breedband Borger-Odoorn mee zat, gedicht en kan de aanvraag voor een lening van 4,4 miljoen van de provincie Drenthe de deur uit. ,,Hiermee hebben we een belangrijke stap gezet”, zegt bestuurslid Robin Ketelaars. Nu de gemeenteraad van Borger afgelopen donderdag unaniem heeft ingestemd met het voorstel om eenmalig een bedrag van 200.000 euro te schenken aan Breedband Borger-Odoorn is het wachten op groen licht van de provincie Drenthe voor de benodigde lening. ,,Hopelijk lukt dat nog voor het zomerreces. Zo niet, dan zijn we weer zes weken verder.”

Campagne voor 1440 huishoudens

Na de vakantie zet Breedband Borger-Odoorn een brede campagne op. Die is gericht op 1440 huishoudens. Het internet dat zij van de ouderwetse koperdraad aftappen, is zo traag als dikke stroop in de winter. ,,De providers gaan folders verspreiden, we houden voorlichtingsavonden en gaan onze ambassadeurs in de dorpen uitleggen wat ze moeten vertellen.”

184 kilometer glasvezelkabels

Om de aanleg van het benodigde 184 kilometer lange glasvezelnet in de gemeente mogelijk te maken moet minimaal 65 procent van de betreffende huishoudens bereid zijn in te stappen. Ketelaars heeft het volste vertrouwen in een positieve afloop. Hij verwijst naar een vorige inventarisatie. ,,Toen verklaarde rond tachtig procent zich bereid. Ik weet dat nu veel mensen verwachtingsvol kijken naar gratis 4G en 5G, maar laten ze zich daar vooral niet blind op staren. Zonder glasvezelnet kan het nog wel tien jaar duren voor ze snel internet hebben.”

Schop de grond in

Als alles meezit verwacht Ketelaars dat rond december dit jaar de eerste schop de grond in kan.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.