Dorp Witteveen wint opnieuw plattelandsprijs en gaat voor hattrick

Naoberschap Witteveen won woensdag de Henk Aalderink-prijs, een prijs van het samenwerkingsverband P10 voor plattelandsgemeenten.

De prijs, 2500 euro, neemt Witteveen mee naar huis omdat het dorp hard werkt aan verschillende initiatieven die de leefbaarheid in het dorp vergroten. Een kleine afvaardiging uit Witteveen nam de prijs woensdag in Anna Paulowna in ontvangst.

'Vernieuwende vorm'

,,De jury vond dat wij op een hele vernieuwende vorm hebben gevonden voor omkijken naar elkaar in ons dorp. Ze roemden onze professionele aanpak en het feit dat we ook buiten de eigen dorpsgrenzen kijken", vertelt Roos Glastra van dorpsbelang.

Door een skype-verbinding tussen Anna Paulowna en de dorpshuiskamer in Witteveen konden meer dorpelingen meegenieten van de uitreiking.

Multifunctioneel centrum en dorpshuiskamer

Verschillende initiatieven zijn inmiddels gerealiseerd. Zo werd de basisschool omgetoverd tot multifunctioneel centrum en kwam er een dorpshuiskamer waar onder andere gezamenlijk kan worden gegeten.

Bovendien zijn twee dames bezig met gesprekken met iedere Wittevener boven de 18.

Doel van die gesprekken: achterhalen waar de inwoners behoefte aan hebben en hoe ze elkaar kunnen helpen. Zodat iedereen in Witteveen er -zo lang hij of zij dat wil- kan blijven wonen.

In september won 'Drentes jongste dorp' (anno 1926) de landelijke Dorpsvernieuwingsprijs. Ook toen ging 2500 mee naar huis voor het ontwikkelen van nieuwe initiatieven. Tijdens een dorpsvergadering in april wordt beslist waaraan dat geld wordt besteed.

Op naar Europese winst?

Het geldbedrag dat woensdag mee naar huis gaat, wordt geïnvesteerd in een 360-graden film over het dorp.

 ,,We willen het dorp aan alle kanten zichtbaar maken, dus ook de gebouwen", vertelt Glastra. ,,Ook het multifunctioneel centrum en de school in Garminge komen in de film."

De film is ook onderdeel voor de Europese finale waar Witteveen aan meedoet. ,,We maken Witteveen zo op Europees niveau toegankelijk." Wanneer die prijsuitreiking in Oostenrijk is, is nog onbekend. Witteveen gaat in elk geval voor de hattrick.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.