Dorpen krijgen eigen begroting

Nieuw-Dordrecht en de wijk Emmerhout krijgen als eerste in de gemeente Emmen een zogenoemde burgerbegroting.

Het betekent dat inwoners van déze plaatsen voor een deel zelf mogen bepalen wat er met het geld van de gemeente moet gebeuren. Volgend jaar krijgt Emmerhout 110.000 euro en Nieuw-Dordrecht 38.000 euro en in 2018 wordt dat afgebouwd naar respectievelijk 69.000 en 19.000 euro. Het gaat om geld dat de gemeente uitkeert naast de normale budgetten v oor de erkende overlegpartners (eop’s), dat zijn de wijk- en dorpsverenigingen. Daarvoor is jaarlijks 27.000 euro (Emmerhout) en 13.000 euro (Nieuw-Dordrecht) beschikbaar.

Voordat de burgerbegroting daadwerkelijk kon beginnen is er in Emmen ruim twee jaar over gesproken. Wethouder Bouke Durk Wilms (CDA): ,,Er zijn al veel initiatieven waarbij de eop’s, bewoners en verenigingen zelf aan zet zijn. Daar hoort dan ook meer zeggenschap over het geld bij.’’ Voor 1 oktober moeten de wijkvereniging van Emmerhout en de dorpsvereniging van Nieuw-Dordrecht een onderbouwd bestedingsplan opstellen, samen met de inwoners.

Emmen is niet de enige gemeente met een burgerbegroting. Ook in Amsterdam, Hoogeveen, Amersfoort en Den Haag worden soortgelijke initiatieven ontwikkeld.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.