Dorpshuis De Havezate in De Wijk per 1 juli zelfstandig

Het heeft even geduurd, maar De Wijk heeft per 1 juli een dorpshuis dat op eigen benen staat. Dorpsbewoners nemen het beheer van De Havezate over van de gemeente.

Ontmoetingscentrum De Havezate wordt op 1 juli Dorpshuis De Havezate.

Een stichting met dorpsbewoners neemt het beheer over van Stichting Welzijn De Wolden, dat gefinancierd wordt door de gemeente. Voor het symbolische bedrag van een euro krijgt de nieuwe beheerstichting gebouw in handen. De Wolden draagt nog wel bij aan noodzakelijke aanpassingen.

‘Geen subsidies voor dorpshuizen De Wolden’

De gemeente zet in op verzelfstandiging van dorpshuizen. ,,Er worden geen subsidies gegeven aan dorpshuizen”, zegt wethouder Jan van ‘t Zand (Gemeentebelangen). ,,Zij kunnen met horeca en zaalverhuur zichzelf bedruipen.”

De Havezate is het laatste dorpshuis dat verzelfstandigd wordt. Dat komt vooral omdat de gemeente nog eigenaar was van het pand. Na de fusie van gemeenten in 1998 werd De Wolden automatisch eigenaar van het gemeentehuis van de voormalige gemeente De Wijk. Verschillende werkgroepen beten zich sinds 2013 stuk op overname, waarbij ook het personeel (iets meer dan 1 fte) over moet.

Dorp moet De Havezate omarmen, bezettingsgraad moet omhoog

,,De Wijk is een forensendorp.Daardoor kan het zijn dat de binding met het dorp iets minder is dan in kleinere kernen als Echten en Ansen”, geeft voorzitter van het stichtingsbestuur Jan Smits nog een verklaring waarom het moeizaam ging. Hij wil de binding weer terugbrengen en alle inwoners van De Wijk naar De Havezate krijgen. De bezettingsgraad moet verdubbeld worden.

Om dat te bereiken wordt het pand flink aangepakt. ,,Het is belangrijk dat het dorpshuis zichtbaarder wordt. Nu rijdt je er langs zonder dat het opvalt”, zegt hij. ,,Het gebouw krijgt een nieuwe smoel en wordt energieneutraal om kosten te besparen. In maart houden we een inloopavond voor dorpsbewoners om te laten zien wat de mogelijkheden zijn. Ook gaan we op zoek naar vaste huurders, bijvoorbeeld zzp’ers die een werkruimte zoeken.”

Over drie jaar moet De Havezate het financieel zelf bolwerken, tot die tijd is er een overgangskrediet van de gemeente. ,,Het verdwijnen van een dorpshuis is de doodsteek voor een dorp”, zegt Van ‘t Zand. ,,Te allen tijden moet er een ontmoetingsplek zijn, dat is belangrijk voor de sociale samenhang en het laten functioneren van het verenigingsleven.”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.