Dorpshuis en sporthal ’t Brughuus in Valthermond dreigt kopje onder te gaan. Beheerstichting De Afdraai kampt met een tekort van bijna een ton en kan de huur over augustus niet langer voldoen. Maandag volgt een spoedoverleg met de gemeente Borger-Odoorn.

’t Brughuus deed jarenlang dienst als sporthal, maar doet sinds acht jaar ook dienst als MFA. De exploitatie is in handen van De Afdraai, na afspraken hierover tussen de gemeente Borger-Odoorn en woningbouwcorporatie Woonservice. Vorig jaar trok De Afdraai al aan de bel bij de gemeente: door een lopend onderzoek naar de constructie tussen gemeente en stichting ontstond er een tekort van 55.000 euro.

Aanvankelijk profiteerde ’t Brughuus van de verruimde regelgeving voor de btw-teruggave. Waar voorheen enkel sportverenigingen vrijgesteld waren, mogen sinds de versoepeling ook sportaccommodaties hier gebruik van maken. ,,In totaal kregen wij per kwartaal ongeveer 11.000 euro terug. De Belastingdienst besloot vorig voorjaar onderzoek te doen naar onze boekhouding. Sindsdien krijgen wij geen btw meer terug.”

Ton in de min

Met dat geld betalen we onder meer onze beheerder (de enige betaalde kracht), de energierekening en de schoonmaak. Die eerste kunnen we misschien nog twee of drie maanden betalen en dan houdt het op.” De gemeente bood vorig jaar een helpende hand door de subsidie voor de dorpshuisactiviteiten voor 2020 naar voren te halen. Hiermee hield ’t Brughuus het hoofd tijdelijk boven water. ,,Maar de Belastingdienst heeft het onderzoek nog steeds niet afgerond. Onze exploitatie staat als gevolg bijna een ton in de min.”

Reden voor de belasting om onderzoek te doen naar de boeken, is vanwege aangetroffen onduidelijkheden. ,,Onze administratie bleek niet op orde. Daar hebben wij onze boekhouder op aangesproken.” De door de Belastingdienst aangetroffen onduidelijkheden deed De Afdraai besluiten om te breken met deze partij.

Overgangsregeling

In de tussentijd hikt De Afdraai tegen het oplopende tekort aan. Het coronavirus en inperking van de activiteiten in ’t Brughuus als gevolg, helpen de situatie ook niet, aldus Kusters. ,,We hebben baat bij een soort overgangsregeling, want deze situatie is onhoudbaar. Bovendien duurt het onderzoek ons te lang.” Bij het uitblijven van een oplossing is Valthermond straks haar maatschappelijk hart kwijt, aldus Kusters. ,,Geen sport meer en geen buurtbijeenkomsten meer. Mensen zullen in dat geval moeten uitwijken naar de buurtdorpen. Lijkt me geen wenselijke situatie toe.”

Woordvoerder Peter Beukers van de gemeente Borger-Odoorn laat weten dat er doorlopend gesprekken zijn met De Afdraai over de ontstane problematiek. ,,Op dit moment zijn we in afwachting van uitsluitsel van de Belastingdienst, dat verwachten we komende week.”

De Belastingdienst en Woonservice doen over individuele gevallen geen uitspraken, laten beide instanties weten.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe