Dorpsplan zorgwonen in Een gaat de prullenbak in

De Regenboog

Met fikse frustratie hebben de initiatiefnemers voor twaalf zorgwoningen in Een hun plan in de prullenbak gesmeten. De gemeente wil niet meebetalen.

Het projectteam voor ‘Steengoed Wonen’ in Een dacht alle medewerking te hebben van de gemeente Noordenveld. Woningcorporatie Actium deed mee in de financiering en de gemeente tekende een intentieverklaring. Met inwoners van het dorp als trekker zou de school plaats maken voor een hofje met twaalf zorgwoningen. Een dertiende zou als gemeenschappelijke ruimte dienst doen. Het idee dateert al van januari 2015 en daar is volgens Wisse Hummel door een groepje inwoners van Een hard aan getrokken. Oudere inwoners zouden in het dorp kunnen blijven wonen en het zou het draagvlak van de dorpsvoorzieningen wat steunen.

Animo

Maar het gaat niet door. Hummel: „De animo voor die woningen is er, de financiering ook, maar de medewerking van de gemeente is er niet.”

Een paar weken geleden kreeg Steengoed Wonen opeens een afwijzing van B en W van Noordenveld in de mailbak. „Geen waarom, gewoon ‘nee’,” zo verklaart Hummel. De groep had van de gemeente een bedrag nodig van ruim drie ton uit het huisvestingspotje dat er nog altijd is voor huizenbouw in de voormalige gemeente Norg. En Een hoorde daarbij. Het is heel normaal om een zogenoemde aftoppingsbijdrage te leveren om woningbouw mogelijk te maken in de sociale sector, maar in dit geval lijkt de gemeente daar niet voor te voelen.

Ommezwaai

Hummel kan de ommezwaai van de gemeente slechts verklaren door de wisseling van de wacht in het college van B en W. Wethouder Alssema heeft plaats gemaakt voor Jos Huizinga en burgemeester Van der Laan voor Klaas Smid. De initiatiefnemers in Een zijn niet van plan om nog energie te steken in het project, „Onze inzet voor participatie heeft enorme deuk opgelopen. We zijn er klaar mee door de manier waarop dit is gegaan.” De gemeente Noordenveld zegt dat Steengoed Wonen reageert op een deelbesluit. Een definitief besluit wordt deze week genomen en daar worden de raad en de betrokkenen als eersten over geïnformeerd.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe