Dossiervreter krijgt allengs meer elan

Dagblad van het Noorden publiceerde in 2013 een profiel van gedeputeerde Ard van der Tuuk.

'Een goede bestuurder'

"Hij is een bestuurder die echt moeite doet om de zaken te doorgronden. En daarbij ook open is over zijn overwegingen. Die laat hij zien, heel eerlijk. Een goeie bestuurder kortom." Zegt staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur, PvdA) over Ard van der Tuuk, gedeputeerde van financiën, economie, werkgelegenheid en sport.

Mansveld begon net als Van der Tuuk bijna drie jaar geleden aan dezelfde baan, maar dan in de provincie Groningen. Twee beginnende bestuurders, PvdA’ers bovendien, die regelmatig samenwerkten, al was het alleen maar omdat beide provincies veel met elkaar te maken hebben. "Bij sommige vergaderingen speelden we elkaar de bal toe", lacht Mansveld. "Dan zei hij: misschien is Wilma de geschiktere persoon om deze vraag te beantwoorden. Dat was dan omdat ik wat eerder uit mijn slof schiet dan hij. Dat deed hij heel slim."

Moeite

Van der Tuuk had aanvankelijk enige moeite zijn weg te vinden als bestuurder. Er werd naar hem opgekeken ineens, van hem werden de acties verwacht, de beslissingen. "Je weet niet meer of men nog de waarheid spreekt of dat je dingen zegt die je goed uitkomen", liet hij zich eens ontvallen in die begintijd. Maar alras dwong Van der Tuuk respect af met kennis, kunde en vooral rust. Zoveel dat hem een nominatie voor Politicus van het Jaar ten deel viel.

Eén van zijn illustere voorgangers, Henk Weggemans, is het zeer met die nominatie eens. "Hij verdient het. Van de nieuwkomers in de PvdA-fractie in 2007 is hij de enige geweest die heeft overleefd. En is na één periode direct gedeputeerde geworden. En hij heeft zich goed staande gehouden. Hij is ook echt gegroeid in zijn rol. Hij is in drie jaar invloedrijk geworden. Hij is natuurlijk exact van houding, niet echt een bevlogen politicus, meer een van overweging, en rust."

Ook Weggemans zag hem wat worstelen in de begintijd. "Hij had het even moeilijk. CDA’er Henk Klaver dacht dat hij deze jonge gedeputeerde wel aankon. Dat had natuurlijk alles met zijn eigen frustratie te maken. Maar die aanval heeft Ard knap doorstaan. Hij heeft een goede verhouding met de fracties. En veel geleerd. Erg knap."

Vuelta

Eén van Van der Tuuks meest in het oogspringende dossiers was de start van de Vuelta, die in 2015 naar Drenthe moest komen. "Dat hij de stekker uit de start van de Vuelta heeft gehaald was héél dapper, hoor! Dat was natuurlijk een ramp geworden, als dat was doorgegaan", zegt Weggemans.

Natuurlijk herinnert ook fractievoorzitter Eddy Veenstra van de PvdA zich dat moment. "Bij de Vuelta nam hij zelf het initiatief om ermee te stoppen. Het draagvlak daarvoor was in de Staten natuurlijk ook heel snel verminderd. Je moest je afvragen of je dat wel een tweede keer moest willen."

Opvallende verbinder

"Als Statenlid viel hij al op", herinnert Veenstra zich. "Hij was vice-voorzitter van PS en leidde de commissie Amen is geen Amsterdam, waarin de contouren werden neergelegd voor de provincie van de toekomst. Hij was een talent en nu komt het er allemaal uit, vind ik."

Veenstra noemt Van der Tuuk een verbinder. "Hij vertegenwoordigt een nieuwe generatie bestuurders. Mensen die niet meer per se het laatste woord hoeven te hebben. Bij smalle coalities is dat ook goed. Je ziet het ook bij behandelingen van de begrotingen en voorjaarsnota’s van Ard. Dat zijn stukken waarvoor heel veel draagvlak is in de Staten. Daar maakt hij zich echt hard voor."

'Vaker met de vuist op tafel'

Onderdeel van zijn sterk gegroeide zelfverzekerdheid is dat Van der Tuuk zich weinig zorgen meer maakt over zijn beeld naar buiten. Dik twee jaar geleden was hij nog woedend dat uitlekte dat hij een taxi naar huis had moeten nemen na het drinken van een biertje. Toen het vorig jaar nog eens gememoreerd werd in een column sms’te hij de verslaggever dat hij inmiddels twee biertjes en een halve fles wijn kon verdragen. En tijdens een telefonisch interview vanuit China, waar hij op handelsmissie was, stelde hij: "Ze vinden me hier een great drinker."

Maar uit de slof schieten, wat Wilma Mansveld al stelde, dat is nog steeds niet zijn stiel. "Ard is een heel aardige jongen, maar af en toe denk je dat hij wel iets vaker met de vuist op tafel mag slaan", zegt Veenstra over de bestuurder die elke vrijdagmiddag met een wagonlading dossiers het provinciehuis verlaat. "Hij werkt hard. Soms moet-ie wat meer afstand nemen. Even op vakantie gaan."

Ontspanning

Toch is er wel degelijk ruimte voor ontspanning bij Van der Tuuk. Hij musiceert, bijvoorbeeld, graag en veel. Piano, gitaar en klarinet. "Hij is geen heel vlotte pianist, maar wel een ijverige", zegt zijn voormalige pianoleraar Nanne van der Werff. "Nauwgezet en consciëntieus maar ook sympathiek. Hij kwam telkens een stapje verder." Net als in de politiek…

Ard van der Tuuk

Geboren: 22 november 1968 in Winschoten

Gehuwd: met Anja

Opleiding: Afgebroken studies geneeskunde, fiscaal recht, bedrijfseconomie

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.